Ugrás a tartalomra

Újraindultak a szervezett túrák

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. május 30. szombat 13:01
A pandémia miatt nem lehetett túrákat sem szervezni. Most azonban kiszabadultunk szobáinkból, és mit válasszunk, ha biztonságosan akarunk közösségben lenni: a természetjárást.
Forrás: facebook.com Fotó: Maczák Judit

Markovics György, a Bükki Tematikus Túrák Sportközösség szervezője 2018 őszétől vezet kirándulásokat. „Túráink során a Bükk számos gyönyörű pontját keressük fel meghatározott tematikák mentén” – írják Facebook-oldalukon. – Szoktunk sporttevékenységként és szabadidős kikapcsolódásként szervezni túrákat. Vagy a Bükkre jellemző érdekességeket mondjuk el, vagy helytörténettel, kulturális érdekességekkel foglalkozunk. Járunk bükki betyárok nyomán vagy olyan vadregényes helyekre visszük a résztvevőket, ahol agancsok és elhullott állatok csontjai között sétálunk. Egy-egy kiránduláson beszélünk bükki mesterségekről vagy geológiai értékekről. Külön szervezünk a természetfotózással ismerkedőknek és a gyerekeknek is programokat. Ez utóbbit most gyermeknap kapcsán szombatra Csigaleső túraként.

– Csapatunk változatos, felkészült, színes egyéniségű túravezetőkkel, és a jó kedvet automatikusan generáló négylábú kedvenceinkkel igyekszünk mindig egy kis plusz színt csempészni egy átlagos kirándulásba. A túráinkon résztvevők maguk is sokszínűek, változatos korcsoportú és erőnlétű kalandorok, így mindenkinek bátran ajánljuk a részvételt.

– Én már nagyon régóta járom a természetet, és azt vettem észre, hogy a lecsendesedéssel, elvonulással egy teljesen más állapotba kerülök, ennek következtében másképp látom az életet. Eleinte a szűkebb baráti körömből kerestem olyanokat, akik teljesen más stílusúak, életfelfogásúak és habitusúak, mint én vagyok, és ők is ugyanezt a nyugalmat tapasztalták meg a közös túrák során. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy túrákkal szeretnék foglalkozni, így létrehoztam a csoportot. Szeretném, ha mindenki megélhetne hasonló letisztult élményeket.

– A tavasz kifejezetten túrázási időszak, a járvány miatt azonban közösségben szinte egyáltalán nem mentünk sehova. Ennek is köszönhető, hogy múlt vasárnap kiemelt volt az érdeklődés az első megmozdulásunk iránt. Első túránkon a Sebesvíz-vízesést tekintettük meg, majd Jávorkúton sütöttünk szalonnát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!