Ugrás a tartalomra

Végleges megoldást keresnek a Pece-patak problémájára

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. július 03. péntek 14:02
A meder kotrása már megkezdődött, a munkacsoport viszont árvízvédelmi stratégiáról és a patakőrök kijelöléséről is tárgyalhat.
Juhász Ákos képgalériája

Megkezdődtek a helyreállítások és a Pece-patak medrének takarítása a múlt heti esőzések után. Ahogyan arról korábban a minap.hu beszámolt, június 26-án egy a térségben kialakult szupercella okozott hatalmas, egymást követő felhőszakadásokat Borsod-Abaúj-Zemplénben. A legtöbb csapadék Miskolcon esett, a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott nagy károkat. Az egyik ilyen terület volt a Bábonyi-bérc és környéke, itt a Pece-patak öntött el több utcát és házat.

Erdei Sándor Zsolt, az érintett terület önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, az eset után azonnal intézkedett, az önkormányzat, valamint a Városgazda segítségét kérte a helyreállításban. Kiemelte, a Patak-medrének rendbetétele és rendbetartása előfeltétele annak, hogy a jövőben hasonló eset ne történhessen.

- Most egyszerre több szakaszon is megkezdődött a helyreállítás, a patakmeder kotrása megkezdődött. A hosszú évtizedek alatt felgyülemlett iszapot először kitermelik, majd el is szállítják, de az elburjánzott növényzetet, nádat, füvet is el kell távolítani – mondta.

Durda Péter és Erdei Sándor Zsolt - Fotó: Juhász Ákos

A kialakult helyzet kezelésére munkacsoportot hoztak létre, melyben a terület képviselője mellett az önkormányzat és a Városgazda szakemberei is részt vesznek. Erdei Sándor Zsolt lapunknak azt mondta, a medertisztítása koordinálása és egy árvízvédelmi stratégia kidolgozása mellett javaslatot tesz majd arra is, hogy visszaállítsák a korábban működő patakőrséget. Erre a szakemberek szerint azért van szükség, mert a Pece medrében rengeteg hulladék gyűlt össze.

- A zöld- és kommunális hulladék mellett háztartási gépek alkatrészeit, de még megunt ágyat is találtunk a meder takarításakor, ezek nagyban segítették azt, hogy az átereszek elvezessék a vizet és így a patak kiöntsön. Fokozottan kérjük a lakosságot, hogy vigyázzon a Pece medrére, ne hordjanak bele szemetet, figyeljenek arra, hiszen hiába a mederkotrás, hogyha az újra és újra megtelik hulladékkal – hangsúlyozta Durda Péter, a miskolci polgármesteri hivatal városüzemeltetési és műszaki osztályának megbízott osztályvezetője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!