Ugrás a tartalomra

Vigyázzunk egymásra és az állatainkra is!

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 07. kedd 08:46
Számos külföldi rossz tapasztalatról hallunk, amik arról szólnak, hogy a koronavírus-járvány tömeges szakaszában gazdák kényszerűségből elengedik kutyáikat. Kisfalvi Nyinával, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány elnökével beszélgettünk a teendőkről.
Forrás: pixabay.com

A területi adatokat ismerve, vagyis hogy a koronavírussal fertőzöttek kétharmada Budapestre és Pest megyére korlátozódik, azt gondolom, még ezért nem találkozunk ezzel a problémával.

Ismeretségi körömben hallottam olyan beszélgetéseket, hogy idősebb szülőknek, rokonoknak vagy szomszédoknak igyekeznek segíteni a fiatalabbak azzal, hogy felajánlják a kutyasétáltatást is a bevásárláson túl. Nyilván azokról az ebekről van itt szó, amik bérházi lakásban élnek gazdájukkal, hiszen a kertben lakóknak megoldott a mozgásterük.

Nagy problémát jelenthetnek még a telken élő kutyák, amiket tulajdonosaik úgy etetnek, hogy időről időre kijárnak hozzájuk, és ezt az utat sokszor tömegközlekedéssel teszik meg. Az lenne a legcélszerűbb, hogyha ezeknek az állatoknak az etetésébe, itatásába besegítenének azok a szomszédok, akik többször járnak ki a helyszínre. A tapasztalat az, hogy a telekszomszédok általában jó viszonyban vannak egymással, az pedig könnyen észrevehető, hogyha a másik telken nem nagyon volt mozgás az utóbbi időben. Főleg hogy a kertek megművelése még csak most kezdődik majd. Ha pedig ez a helyzet huzamosabb ideig fennállna, természetesen várja a MÁSA a bejelentéseket.

Két telefont már most is kaptak, de gyorsan meg lehetett oldani a problémát. Naponta kb. ötven bejelentés érkezik: kóbor állatok, balesetes kutyák sürgősségi ellátása. Eddig is, most is orvosolják ezeket a gondokat. Az örökbeadás lelassult, mert mint korábban írtunk róla, új rend lépett életbe a kutyamenhelyeken is.

A kutyasétáltatóknál szerencsére tapasztalni lehet, hogy nem engedik össze kutyáikat egymással, amik persze nem értik az új szokást. A gazdák tartják a távolságot és kerülik a találkozásokat, akár egy szokatlan időszak kiválasztásával is a sétára. Jó látni, hogy akik az állataikat szeretik, azok szeretnének róluk nagyon sokáig gondoskodni, úgyhogy magukra és kis kedvenceikre is vigyáznak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!