Föld Órája 2019 – a Diósgyőri vár világítását is lekapcsolták

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 31. vasárnap 11:26
Szombaton helyi idő szerint este fél 9-kor világszerte sötétségbe borultak a nagyvárosok és kis települések díszkivilágításai, hogy kifejezzék elkötelezettségüket bolygónk megóvása iránt. A Föld óráján a Diósgyőri vár világítását is lekapcsolták.

Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, példát szeretnének mutatni azzal, hogy hazánk egyik legismertebb turisztikai nevezetességénél is odafigyelnek a környezettudatosságra, környezetvédelemre.

– A várban nemcsak ebben az egy órában, hanem az év minden napján igyekszünk tenni azért, hogy ennek a küldetésünknek eleget tegyünk. A borozóban például nem használunk eldobható evőeszközöket, a vár termei mozgásérzékelővel vannak ellátva, így ha nincs ott senki, akkor lekapcsol a világítás, és természetesen energiatakarékos izzókat használunk. Tavaly a Középkori Forgatagon pedig igyekeztünk arra ösztönözni a látogatóinkat, hogy a műanyag poharak helyett a Diósgyőri vár logójával ellátott korsókat használjanak – sorolta.

A párizsi Eiffel-toronytól a New York-i Empire State Buildingen, a római Colosseumon és a Sydney-i Operaházon át a dubaji Burdzs Kalifáig az épületek és látványosságok ezreinek díszkivilágítása kapcsolt le március 30-án 20:30-kor ugyanazzal a céllal: felhívni a kormányok, vállalkozások és egyének figyelmét arra, hogy együtt tegyenek egy élhetőbb és fenntartható jövőért.

Idén is rengeteg ország vett részt az akcióban, hogy mindenkit cselekvésre buzdítsanak a helyi problémák megoldásáért. Az elmúlt évtizedben a Föld Órája mozgalom milliókat inspirált arra, hogy csatlakozzanak a különböző természetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekhez.


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/fold-oraja-2019-diosgyori-var-vilagitasat-lekapcsoltak