Ugrás a tartalomra

Igazi fesztiváli forgatag és fesztiváli hangulat

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. január 19. vasárnap 12:36
Nagy érdeklődés övezte idén a Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Napot. Tizedik alkalommal nagyon sokan fordultak meg a rendezvényen, nemcsak látogatók, hanem árusok is.
Képgaléria! Fotó: Beregi László

Már délelőtt elfoglalták helyüket a főzőverseny résztvevői, délben pedig a Görömbölyi Ökumenikus Vincze Napi Vesszőszentelés következett, amit már kilencedik éve tartanak meg.

A helyi fellépők mellett színpadon volt a Kiss Kata Zenekar Maszkurával és a Kozmix együttes is. Mellettük volt humorista előadása, gyerekműsor és egy Szlovákiából érkezett zenekar koncertje.

Egy húszfős baráti társaság sátrában pirultak a tepertők. Ínycsiklandóan néztek ki. Siroki Győző, a Teper-team egyik tagja azt mondta, ők már évek óta kijárnak erre a rendezvényre. – Minket a bor hozott össze, ugyanis borászkodunk, és jól ismerjük a görömbölyi borpincék tulajdonosait, tartjuk a kapcsolatot velük. A jó tepertő titka a kiváló alapanyag, ez például kacsából készült. Fontos még, hogy az ember lassú tűzön süsse, illetve hogy gyakran megkavargassa. Szerintem ez egy nagyon jó kis rendezvény szokott lenni, mi jól érezzük magunkat, hiszen különleges hangulata van annak, ha ennyi ember összejön egy helyen.

Csíksomlyói áfonyás vörös forralt bor – ez a kiírás díszelgett egy sátron. Alatta pedig egy harmincéves barátság tagjai kavargatták a jó illatú nedűt. – Tepertőt, sült húst készítünk emellett a forró bor mellett. Azért csíksomlyói áfonyás, mert onnan van az áfonya, amit felhasználtunk bele. Kell még hozzá sok fűszer: szegfűszeg, fahéj, de természetesen legfontosabb a szeretet, amivel készül – mondta Béres Pál, aki szerint öröm, hogy egyre többen látogatnak ki a rendezvényre. Ők minden évben itt vannak.

Márton Tibor kis csapattal érkezett a fesztiválra. – Mi Komlóstetőről indultunk ma, szeretünk túrázni, és idén elhatároztuk, hogy Tapolcát csak érintjük, és főleg Görömbölyre látogatunk el. Még úgysem voltunk ezen a fesztiválon. Nem bántuk meg, hogy eljöttünk, kiváló illatok fogadtak minket – mondta a túravezető, aki elárulta, mindannyian a MiVíznél dolgoztak.

Egy pici babát tartott hordozóban az édesapja, mellette egy kislány állt. – Hároméves a nagylány, szereti a tepertőt, de leginkább a lufit – nevetett Takács Róbert, aki elmondta, családjával és barátjukkal jöttek ki az első görömbölyi fesztiváljukra. – Még nem voltunk itt, de nagyon „rendben van”, tetszik a hangulata.

– Nem volt ám itt mindig tócsni – vélte Világi Judit, aki barátnőjével érkezett a fesztiválra. – Már három-négy éve ellátogatunk ide, nagyon jó időtöltésnek gondoljuk. És annak örülünk, hogy idén több tepertő van, mint az előző években volt. Bár még így is van, aki még akkor beáll a sorba, mikor a tepertő még el sem készült. Inkább kivárja, hogy frissen kaphassa és ehesse meg – nyilatkozta, majd hozzátette, régebben délben alig volt ember a fesztiválon, most viszont végre sokan vannak az elején is. – És az árusok is sokkal többen kínálják portékáikat, mint a korábbi években – mondta.

További hírek

Olvasnivaló