Ugrás a tartalomra

Kétmilliárdra lenne szükség a Papszeri Kiállítási Épület felújításához

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 30. csütörtök 16:20
Mintegy kétmilliárd forintra lenne szükség a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületének felújításához. A múzeum annyira rossz állapotban van, hogy tavaly április óta nem látogatható, a kiállításokat is lebontották. Az épület helyreállításához pályázati forrásra van szükség. Az önkormányzat minden segítséget megad a múzeumnak. Az intézmény megbízott igazgatója szerint ha a felújítás még idén elkezdődne, akkor is leghamarabb 2022-től lehetne újra látogatni a múzeumot.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

A kiállítási épület 2019. április 1-től zárva tart – ez a felirat olvasható a Herman Ottó Múzeum papszeri épületének bejáratánál. Hiányzó falrészek, hatalmas repedések, veszélyessé vált födém és tetőszerkezet. A múzeum annyira rossz állapotba került, hogy lassan egy éve sem vendégek fogadására, sem kiállítások bemutatására nem alkalmas. 

Az időszaki és az állandó kiállításokat egyaránt szerették a miskolciak. Ezeket egytől egyig le kellett bontani és el kellett szállítani. A felújítás elengedhetetlenné vált.

– A pincétől a padlásig bőven találni hibákat – nyilatkozta Szolyák Péter, az intézmény megbízott igazgatója. – A pincében elsősorban a vizesedés, ami alkalmatlanná teszi, hogy bármiféle műtárgyat ott tároljunk, akár kiállítás, akár raktár formájában. Az első és második emeleten elsősorban a nyílászárókkal van probléma, a vizesblokkokkal. Az épület fűtése már gazdaságtalan, az utóbbi években rengeteg pénzbe került az üzemeltetése. Továbbá teljes felújítást igényel a födém és a padlástér is.

A megbízott igazgató hozzátette, számos ötletet szeretnének megvalósítani. – Lenne egy közösségi tér a múzeumban, ahol a 70-es, 80-as évekre hangolva mutatnánk meg Miskolc történetét. Aztán lenne gyerekmúzeum, tárgyalóhely és közösségi tér. Ezt kávézóval együtt szeretnénk megvalósítani – mondta Szolyák Péter.

Az épület főbejárata a tervek szerint az udvar átalakításával átkerülne a városközpont felé. A műszaki felmérések és becslések azt mutatják, hogy a teljes felújítás mintegy kétmilliárd forintba kerülne. A pénzügyi forrás biztosítása érdekében pályázatokra van szükség.

Borkuti László, Miskolc Megyei Jogú Város közművelődési és civil tanácsnoka úgy fogalmazott, jelen pillanatban nem állnak rendelkezésre olyan kormányzati források, ahova a teljes összeg erejéig pályázni lehetne. – Úgy gondolom, hogy ebben az évben egy energetikai pályázaton való indulással és az ott folyó eredményes szerepléssel tudjuk elkezdeni a felújítási munkákat.

Ha ezt a pályázatot sikerülne elnyerni, az 7-800 millió forintot biztosítana, ami a szakemberek szerint fedezné a nyílászárók cseréjét. A papszeri múzeum Miskolc egyik legrégebbi épülete. Már csaknem ötszáz éves, így a felújítás nem lesz egyszerű. Ha a helyreállítás idén elkezdődne, akkor talán 2022-től vehetné birtokba a miskolci közönség.

További hírek

Olvasnivaló