Ugrás a tartalomra

Nem fogadják a híveket minden templomban

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 20. péntek 18:11
Több templomban már egyáltalán nem tartanak nyilvános egyházi szertartást a koronavírus miatt, máshol hívek nélkül, online közvetítik a miséket, istentiszteleteket. Néhány helyen még megtartják a vasárnapi szertartást.

A legtöbb templomban már korlátozták az egyházi szertartásokat a koronavírus miatt, a Búza téri székesegyházban azonban a tervek szerint vasárnap még megtartják a szent liturgiát, de jóval kevesebb embert várnak. Orosz Atanáz megyés püspök elmondta, az idősebb híveket felmentettük a vasárnapi misehallgatás kötelezettsége alól, fölhívtuk a figyelmüket arra, hogy televíziós és rádiós közvetítéssel jut el hozzájuk a vasárnapi liturgia és ilyen módon tudnak abból részesedni, együtt imádkozni.

A templomokban fokozott óvatossággal járnak el a liturgia alatt. Szenteltvizet már nem raknak ki, áldozáskor pedig eldobható kanalat használnak.

– Jelentősebb korlátozások még sorra kerülhetnek a következő napokban és hetekben, erre föl vagyunk készülve paptestvéreimmel együtt. Azokon a területeken, ahol a megyében már regisztráltak karantént, vasárnaptól nyilvános istentiszteletet nem tartanak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kedden azt közölte, a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért nem zárják be azokat. Egyedül a temetéseket tartják meg, amelyeket egyszerű formában, röviden kell levezetni.

A református egyház is azt ajánlja, hogy szüneteltessék az istentiszteleteket. Azt írták, honlapjukon minden reggel online áhítatot tartanak, továbbá vasárnap délelőtt online istentiszteletet közvetítenek.

További hírek

Olvasnivaló