Ugrás a tartalomra

Indulnak a technikumok

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 18. szerda 15:21
A következő tanév fordulópont lesz a hazai szakképzési rendszerben. A gazdaság igényének megfelelő szakképzésre magasan képzett, felkészült szakemberekre van szükség ahhoz, hogy a gazdaság szinten tarthassa a már elért eredményeket. A technikumok elindulásától mindenki sokat vár – hangsúlyozták a szakemberek egy miskolci szakképzési konferencián.
Fotó: Mocsári László

Értékes tudással rendelkező, egyre jobban képzett és felkészültebb fiatalok álljanak a hazai vállalkozások rendelkezésére – ez az átalakuló szakképzés legfontosabb célja. A szakképzést választó diákok a jövőben ösztöndíjat is kapnak, amelynek mértéke a tanulmányi eredményektől függ. Új elem a szakképzési törvényben az akár több százezer forintos egyszeri pályakezdési juttatás, melyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést, és szakmát szerez. Ezek az intézkedések hozzájárulnak majd különösen a fiatalok foglalkoztatásának további bővüléséhez.

A jövő iskolájának olyannak kell lennie, hogy választ tudjon adni a gazdaság igényeire – hangsúlyozták a szakemberek a miskolci konferencián. Szakmai tudásban, tartalomban, tankönyvekben készülni kell az új rendszerre – mondta Kiss Gábor kancellár. – Nemrégen megszületett az új szakképzési törvény. Ennek a legfontosabb üzenete az, hogy megváltozik az iskolarendszer, visszatér a technikum a szakmai képzésbe, ami azt gondolom, hogy egy nagyon fontos üzenet. A technikummal kapcsolatban mindenkinek egy nagyon pozitív értékrend van a fejében, tehát azok a diákok, akik a következő évben kezdik meg a tanulmányaikat, már jelentkezhetnek ezekre a képzésekre.

A családok, a pályát választók körében a szakképzés még mindig nincs azon a szinten, amelyen az elvárható lenne mondta Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. Így van ez annak ellenére is, hogy a duális képzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A szakmák megismertetését, népszerűsítését szolgáló rendezvények – így például a szakmák éjszakája – jó követei ennek. – A legfontosabb a vonzó szakképzési környezet mellett, hogy a cégek, az üzleti világ jobban járjon, tehát még hatékonyabb képzést, még felkészültebb gyerekeket kapjon. Ebben a cégeket a kamara támogatja.

Bihall Tamás arra is rámutatott, hogy a kamarának az eddiginél is innovatívabb, attraktívabb szerepet kell betölteni a szakképzésben, az iskolákat és a gazdaságot pedig az eddiginél is közelebb kell vinni egymáshoz – hangsúlyozta a BOKIK elnöke.

További hírek

Olvasnivaló