Segítségkérés, nem tüntetés - baráthegyiek a rendőrség előtt

nor
Utoljára módosítva
2020. január 08. szerda 17:58
Negyvennégy kecskéből eddig huszonkettő esett áldozatul a kutyák vérengzésének a Baráthegyi Majorságban, de megtámadtak azóta terápiás alpakákat és kutyákat is. December 22-e óta már harmadszor volt hasonló támadás az állatok ellen, miközben még nem született hatósági állatorvosi engedély az ebek „kilövésére”.
Végh Csaba képgalériája

A Szimbiózis Alapítvány bentlakó fiataljai a Diósgyőri Rendőrőrs előtt demonstráltak kedden. Azt szeretnék, hogy helyreállhasson a rend, ne kelljen félniük a vérebek miatt.  

- Mi bejelentettük ezt a megmozdulást, tisztában vagyunk azzal, hogy 48 órának kell eltelnie a bejelentés után, de azt gondoljuk, hogy ez nem tartozik a gyülekezési törvény alá, hiszen mi nem véleményt formálunk közügyekről, hanem segítséget kérünk. Sajnos a kutya sem fog várni még egy napot, az autista fiatal sem fog ma nem félni, mi segítséget kérünk és szeretnénk azonnali intézkedést – mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a Diósgyőri Rendőrőrs előtt.

Hatósági engedély nélkül

- A majorságban lakó és dolgozó fogyatékos fiatalokkal jöttünk el, az ő biztonságukról van szó. Azt tapasztaltuk, hogy nem látnak minket eléggé, ezért láthatósági mellényben jöttünk el, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a teendőkre, amik sajnos ma reggelig nem történtek meg, a több mint két hete, december 22-én történt vérengzés után – mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. Elmondta azt is, hogy egyelőre nincs hatósági állatorvosi engedély, miközben  ismert az állattartó kiléte és még nem emelték ki azt a veszélyes ebet, amelyik azóta is újabb vérengzéseseket rendezett.

- A majorságban az autista fiataloknak kiépült egy olyan terápiás környezet, ahol jól érzik magukat, és ez most mint egy kártyavár összeomlott: nem mernek kijönni az otthonból, a szülők azt kérdezik, mit teszünk a fogyatékos fiatalok védelme érdekében, a szociális gondozók nem mernek bejönni, a kollégák autóval szállítják őket. Reméljük, ez minél hamarabb megoldódik – tette hozzá.

Megoldások

- Ígéretet kaptunk arra, hogy értesítik a hatósági állatorvost, a Városgazda Kft.-vel is felvették a kapcsolatot, az Önkormányzati Rendészettel együtt pedig már ma este kiküldenek járőröket, akik ügyelnek a biztonságunkra.  Egy nappal ezelőtt pedig kaptunk egy élvefogó csapdát és vasvillák is el vannak helyezve a portán, de nem gondoljuk, hogy ez lenne az igazi megoldás.

- Azóta felhívtak az Agrárminisztériumból is, hogy az eset kapcsán adjunk be egy egyedi támogatási kérelmet, így körülbelül 1 millió forintot kaphatunk, a támogatásból pedig fedezhetjük az állatok pótlását.

Mélypontok

- Tegnapelőtt volt egy mélypont, amikor azt mondtuk, hogy fel kellene hagynunk ezzel a tevékenységgel, terápiával, az állattartással.  De amikor jöttek a fogyatékos fiatalok, siratták az állatokat, segítettek, ez adott erőt ahhoz, hogy ezt mindenképpen meg fogjuk csinálni, rendbe fogjuk hozni – mondta Jakubinyi László.

A terápiás állatok is terápiára szorulnak

Az állatokat éjszakára bezárják a várba, ami egyébként egy néprajzi kiállításnak is helyet ad, mostantól pedig a kecskék testi épségét is védi. A két alpaka is megsebesült legutóbb. Sérüléseiket Dr. Puskás Gábor, a Miskolci Állatkórház állatorvosa látta el. A mostani beavatkozást a majorságban végezték el.

- Az egyik alpakának maradandó bőrsérülése lett, egy nagyobb darabot harapott ki belőle az eb, de ez reményeink szerint szépen fog majd gyógyulni. A csődőr hátsó lábán pedig van egy olyan harapott, mély seb, amit muszáj összezárni. Ezt helyi érzéstelenítésben most fogjuk elvégezni – nyilatkozta a beavatkozás előtt Dr. Puskás Gábor. – Bízunk benne, hogy túlélik ezt a támadást, helyre fognak jönni, csak idő kell hozzá – tette hozzá az állatorvos.

 


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/segitsegkeres-nem-tuntetes-barathegyiek-rendorseg-elott