Ugrás a tartalomra

Kínai művészeti kiállítás nyílt

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 08. szerda 14:09
Február 8-áig tekinthető meg az a tizenkilenc képből álló kiállítás, ami ma nyílt a Tudomány és Technika Házában. A megnyitón a kínai kalligráfia készítését is kipróbálhatták a résztvevők.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Tizenkilenc festmény és kalligráfia alkotja azt a tárlatot, aminek művészei a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete társintézményének, a Pekingi Vegyipari Egyetemnek a professzorai.

Zhang Xiaofeng szenvedélyesen foglalkozik a kínai kalligráfiával és festészettel. Gyakori előadója magasabb rangú workshopoknak a Fővárosi Pedagógiai Egyetem Képzőművészeti Karán. Számos kiállításon nyert díjat. Korábban sikeresen tartott kínai kalligráfia-kiállítást a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetében is. Munkásságát 2018-ban a „rím és kalligráfia csillaga” címmel ismerték el, egy évvel később pedig a „száz kortárs kalligráfus” egyikének választotta a Kínai Rímpár Társaság.

Zhuang Yibing jelenleg a Pekingi Vegyipari Egyetem Ipartervezési Tanszékének igazgatóhelyettese, emellett tagja a Kínai Művészek Szövetségének. Beválasztották a pekingi „kulturális kreatív ipar” szakértői csoportjába. Eredményeket ért el a kínai festészet, akvarell festészet és művészi formatervezés területén. Munkáit három egymást követő alkalommal választották ki az ötévente megrendezésre kerülő Nemzeti Művészeti Kiállítás alkotásai közé.

A Pekingi Vegyipari Egyetem elkötelezett amellett, hogy erősítse a tanárok és a hallgatók intézményközi cseréjét, elősegítse a két kultúra kölcsönös bemutatását, megértését.

A kiállításmegnyitón elhangzott, hogy a két éve újra magára talált Tudomány és Technika Házában a szervezők hagyományteremtő céllal hozták létre a kulturális rendezvényt. – Reméljük, ez a kiállítás egy hosszabb együttműködésnek a kezdete a Miskolci Egyetem és a Tudomány és Technika Háza között. Fontos számunkra, hogy ehhez a tárlathoz hasonlóan igényes kiállítások legyenek ebben a közösségi térben – mondta Hajdú László, az Expert cégcsoport igazgatója.

Kuttor Dániel arról beszélt, hogy hat éve alapították a Konfuciusz Intézetet a Miskolci Egyetemen. – Azóta dolgozunk együtt a Pekingi Vegyipari Egyetemmel, és reméljük, hamarosan bővül majd ez a kör, hiszen a Fókusz Szakképző, Gimnázium és Általános Iskola februártól beindítja kínai nyelvi képzését – mondta a Konfuciusz Intézet társigazgatója.

A kiállításon látható Petőfi Sándor egyik költeménye, hiszen a Szabadság, szerelem! című vers Kínában széles körben ismert. A kínai kalligráfia és festészet pedig az ember spirituális világát jeleníti meg.

A megnyitón Kántor Boglárka elsőéves hallgató énekelt el eredeti nyelven egy kínai népdalt.

További hírek

Olvasnivaló