Ugrás a tartalomra

Diósgyőri hokisikerek az ifjúsági olimpián

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. január 19. vasárnap 13:39
A DVTK Jegesmedvék U16-os csapatának kapusa, Hegedüs Levente első magyarként szerzett aranyat téli ifjúsági olimpián. A lausanne-i eseményen Szalay Boldizsár az ötödik helyen végzett a 3×3-as jégkorongtornán.

Az ifjúsági olimpián jégkorongban három a három elleni mérkőzéseket rendeztek, ahol az egyes országokból kvalifikált versenyzőkből vegyes csapatokat sorsoltak ki. A diósgyőri Szalay Boldizsár mellett a tavaly nyáron Székesfehérvárról érkezett, szintén a miskolci csapatot erősítő Hegedüs Levente is részt vett a tornán, aki aranyérmet nyert saját csapatával. A magyar selejtezőt szeptember végén rendezték, innen kvalifikálták magukat a mezőnyjátékosok.

Szalay Boldizsár csütörtökön este érkezett haza, a repülőút után telefonon sikerült elcsípnünk néhány mondat erejéig. Úgy összegzett, hogy jól érezte magát a tornán, sok új barátot szerzett, és nagy örömére több edzővel is sikerült megismerkednie. – Azt láttam, hogy korosztályomban egyáltalán nem vagyok lemaradva más országok sportolóival összehasonlítva – fogalmazott. Boldizsár a szürke csapatban kapott helyet, a tornán svéd, kazah, bolgár, osztrák, szlovák, koreai, spanyol, orosz, japán, türkmenisztáni, mexikói és katari játékosok is voltak. – Egy picit azért meglepő volt látni, hogy a nem klasszikus hokis nemzetek – mint az amerikai, finn, svéd – fiatal sportolói is milyen magas szinten tudnak játszani – adott hangot véleményének a diósgyőriek játékosa. Jól indult a torna számára, hiszen az első mérkőzésen, rendkívül szoros csatában győzték le a kékeket. A győztes gólt az utolsó másodpercben Boldizsár szerezte. – Sose felejtem el ezt az élményt, kétségtelenül a torna egyik legemlékezetesebb pillanata volt számomra. A csapat együtt örült velem, már itt sikerült összerázódnunk – mesélte.

Az újabb győzelmet követően azonban vereségek következtek, de végül csupán rosszabb gólaránnyal maradtak le a szürkék a legjobb négyről – Szalay Boldizsár csapata a torna 5. helyén fejezte be az Ifjúsági Téli Olimpiát. – Mind a csapat, mind a magam teljesítményével elégedett vagyok. Pozitív visszajelzéseket kaptam az edzőnktől, Kevin McLaughlintól, aki egyébként az amerikai utánpótlásban dolgozik. Felajánlotta, hogy ha bármikor segítségre van szükségem, akkor nyugodtan keressem meg – mondta. – Fizikailag és taktikailag is sokat fejlődtem, sokat tanultunk egymástól és az edzőtől a torna során. Biztos vagyok abban, hogy mindezeket itthon is tudom majd hasznosítani. Boldizsár terveiről elárulta: szeretne eljutni a 4 év múlva esedékes téli olimpiára is, a távolabbi cél pedig, hogy egy magasan jegyzett ligában vitézkedő csapat meghatározó tagja legyen.

További hírek

Olvasnivaló