Ugrás a tartalomra

Megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak a Vöröskereszt varrodájában

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 19. szerda 13:17
A hejőcsabai telephelyen munkaruhákat és gyerek ágyneműket készítenek. A megyei szervezet csaknem 150 millió forintból újíttatta fel a varroda épületét, gépeket vásároltak, és a dolgozók képzését is ebből a pénzből finanszírozták. Várhatóan egy év múlva már teljesen ki tudják gazdálkodni a fenntartáshoz szükséges kiadásokat.
Fotó: Juhász Ákos

A Magyar Vöröskereszt tavaly áprilisban hozta létre első szociális farmját. A kecsketej-feldolgozó üzemben azóta főként hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű helyiek dolgoznak. Az augusztustól működő varrodában programozható géppel dolgoznak, ezzel készül például a logó a vöröskeresztes dolgozók egyenruhájára. Egy másik gép pedig ruhaanyagra tud nyomtatni, például az önkéntesek kötényére emblémát. Egy profi szabászollóval az anyagok méretre vágása is pontosabb. Az eszközök mindegyike a Tű, cérna, szeretet nevű varrodában dolgozók munkáját teszi szakszerűbbé. A beruházás a Vöröskereszt legújabb társadalmi vállalkozása.

Bodnár Erika kommunikációs munkatárs elmondta, a Vöröskereszt hajléktalan szállót és bölcsődéket is működtet. – Varrtunk már ágyneműket nekik, és egyenruhákat a hölgyeknek és a Vöröskereszt munkatársainak, de vállalnak a lányok kívülről érkező megrendeléseket is.

Ez a társadalmi vállalkozás a segítségnyújtás újabb formája a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, ugyanis 18 új munkahelyet jelent. Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója úgy fogalmazott, nekik ez egy újabb esély a munkaerőpiacon. – Elsősorban megváltozott munkaképességű nők dolgoznak a varrodában. Külön képzést is biztosítottunk számukra.

A megyei szervezet csaknem 150 millió forint pályázati és saját pénzből újíttatta fel a Malom utcai varroda épületét, korszerű gépeket vásároltak, és a dolgozók munkabérét is ebből fizetik 18 hónapig. Cél, hogy a vállalkozás jövőre már önállóan tudja fedezni költségeit és a dolgozók bérét is ki tudja gazdálkodni.

További hírek

Olvasnivaló