Szerető gazdira várnak kutyaéletük után

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 04. szerda 17:23
Tizenhárom eb él jelenleg a Diósgyőri Szurkolók az Állatokért Alapítvány telephelyén, a Vasgyárban. Cikkünkben most három kutyát ajánlunk a figyelmükbe: Lola, Saci és Henk is jó gazdira várnak.

– Civilszervezetünk még csak pár hetes annak ellenére, hogy már három éve dolgozunk ugyanazért az ügyért az országos, Szurkolók az állatkínzás ellen kampány részeként – mondja Pirk Dominika, az alapítvány kuratóriumi tagja. – A cél ugyanaz maradt: büntessék meg az állatkínzókat. Telephelyünk egy éve működik, és civil munkánk mellett naponta foglalkozunk a kutyusokkal. Az országos szervezettel továbbra is együttműködünk, így közösen lépünk fel az állatkínzókkal szemben, alapítvánnyá válásunk oka, hogy ebben a formában pályázhatunk és két év múlva az adó egy százalékát is felajánlhatják jótevőink, hiszen költségeink magasak. Állatgondozó végzettséggel is rendelkezem, állatorvosi asszisztens képzésre is járunk, hogy minél hatékonyabban tudjunk segíteni a megmentetteknek. Eddig negyven ebet vettünk magunkhoz, ápoltuk testi-lelki sebeiket, oltásokat, csipet kaptak, ivartalaníttattuk őket, majd találtunk nekik örökbefogadót, akivel minden esetben szerződést írunk. Elő- és utókontrollt is végzünk, hogy biztosan tudjuk, jó helyre kerülnek pártfogoltjaink. Azonban ennél is több állatot emeltünk ki a sanyarú sorsból, akiknek a gondozásában később más szervezetek is részt vettek.

Lola kétéves kislány kutyus. Alsózsolcáról menekítették ki fél évvel ezelőtt. Bele volt nőve a nyakába egy drót. Hetekig kezelték sebeit, ezt megadóan tűrte. Ma már csak egy kis heg maradt a rossz élményből. Más kutyákkal jól kijön, szereti az ember társaságát is, hízelgő, családközpontú. Kinti vagy benti tartással is örökbe fogadható.

 

Saci a telep legrégebbi lakója, már egy éve, a nyitástól ott van. Ő csont és bőr volt, gazdája azt állította, hogy eteti, mert szereti őt. Ez sajnos nem látszott rajta. Tálkájában nem víz, hanem jég volt a hidegtől. Több hétig tartott, mire el tudták venni az állatkínzótól, addig állatbarátok jártak hozzá, hogy táplálják. Mindennek ellenére úgy tűnik, a négyéves szukában nem hagytak nyomot a megpróbáltatások, örül az embernek, alkalmazkodó, szeretetéhes. A kutyák közül azonban csak a kanok társaságát bírja, inkább egyedüli állatként tartható.

 

Henk egy ötéves kan, valószínűleg bántalmazták, mert sebek tarkították a testét mindenhol. A kezelések alatt együttműködő volt. Barátságos az emberekkel és más ebekkel is. Kanapékutya, ami azt jelenti, szívesen elhever az ember mellett. Egy hibája van: szeret szökni, ami miatt inkább lakásba való, még közepes mérete ellenére is. Főleg egy olyan gazdihoz, aki kirándulni, túrázni is elviszi, hiszen pórázon szépen sétál.

Ha örökbe fogadna vagy segítene

A közösségi oldalon https://www.facebook.com/allatkinzasellen.diosgyor/ lehet jelentkezni gazdának, de telephelyükön szívesen látnak olyanokat is, akik a kutyák sétáltatásában, megszeretgetésében segítenének.

Ha bántalmazást tapasztal

Megyeszerte házhoz mennek egy-egy bejelentés alapján, a Facebookon hetente átlagosan öten keresik meg őket ilyen jellegű információval. A legfontosabb, hogy az állatkínzásról készüljön bizonyíték: fotó vagy videó, és az alapítvány tagjai már meg is jelennek a felelőtlen gazdánál hatósági állatorvossal a rendőrség jelenlétében. A Diósgyőri Szurkolók az Állatokért Alapítvány azt szeretné elérni, hogy komolyan vegyék ezt a büntetési tételt.


Source URL: https://www.minap.hu/node/157170