Ugrás a tartalomra

Csapadékvíz-elvezető rendszer épül az Avas északi oldalán

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 06. péntek 12:54
A napokban elindult az Avas-észak komplex rekonstrukciójának kivitelezése. Ennek köszönhetően 2021-re európai uniós forrásból és kormányzati támogatással első lépésként megvalósul a történelmi Avas csapadékvíz-elvezetési rendszere.
Képünk csak illusztráció Forrás: 11589jatc.com

A Széchenyi 2020-as, TOP 6.3.3-16-os pályázat révén mintegy 7300 méter hosszan kapnak új, a vízelvezetést segítő elemet, néhol burkolatot az utcák. A  magasabban fekvő területekről érkező csapadékvizet így a Szinva patakmedrébe vezeti a kiépülő rendszer.

A bruttó 800 millió forintos beruházás mindössze 15 százaléka fordítható az útburkolatok és útszakaszok helyreállítására, kizárólag indokolt esetben. Így lesz ugyan néhány olyan kisebb szakasz, mely új bazaltkockás, bazaltbetonos vagy térköves burkolatot kap, ám többségében az utak mellett, vagy az út közepén alakítanak ki vízelvezető sávot, a teljes burkolat cseréje nélkül.

Egy esztendő áll a kivitelező FEDRID Kft. rendelkezésre a munkálatok befejezéséhez, azaz várhatóan 2021 év elejére újul meg az Avas északi oldalának esővíz-elvezető hálózata.

A beruházást nehezíti, hogy a domboldal szűk utcáin 3,5 tonnánál nehezebb járművek nem közlekedhetnek, ez vonatkozik az anyagszállító járművekre, valamint az alkalmazandó munkagépekre is.

A kivitelezési munka várhatóan jár majd némi kényelmetlenséggel, főként a területen élőkre és a pincetulajdonosokra nézve, hiszen a kiviteli munkák ütemezését a terület adottságain túl az időjárás is nagyban befolyásolja. Ennek ellenére a beruházás szakaszolási tervével igyekeznek a forgalom fennakadásait enyhíteni, ezt mutatja, hogy valamennyi, a területre tervezett városi rendezvényhez, így a Borangoláshoz is alkalmazkodik a kivitelező.

Szemléletformálási program is része a projektnek, melynek legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődésre, ezáltal a csapadékvíz helyben tartására és újrahasznosítására. A programban lakossági fórumok, workshopok és különböző „mozgósító akciók” keretében ösztönzik majd a lakosságot a csapadékvíz-gazdálkodásra és a környezettudatosságra.

A program megismertetésére lakossági fórumot szervez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata március 10-én, kedden 17 órától az Avasi Bortanyán.

További hírek

Olvasnivaló