Ugrás a tartalomra

Értékelte az első hetet az Oktatási Hivatal

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 25. szerda 14:22
A Kormány március 16-ától elrendelte az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállást, melynek első heti eredményeiről levélben tájékoztatta a szülőket Maruzsa Zoltán. A szülőknek köszönte meg először a köznevelésért felelős államtitkár a helytállást, hogy ebben a nagy kihívást jelentő helyzetben támogatásukkal segítik a gyermeket, hogy iskolai feladataikra, a tanulásra tudjanak koncentrálni.
otthon tanulás

Nagy lelkesedéssel vágtak bele a tanulók és a pedagógusok is a tantermen kívüli, digitális oktatásba, mindenki komoly aktivitást mutat az online platformokon. A tanárok sokat dolgoznak azért, hogy a veszélyhelyzet ellenére gyermekeinknek a lehető legtöbbet adják. A tanulók számára is nagy élményt és tanulási lehetőséget kínál az új módszer, bár sokaknak hiányzik az iskola és a barátok, ilyenkor látszik, hogy az iskoláknak a tudás és a különféle kompetenciák átadásán túl milyen fontos szerepe van a közösségek megteremtésében.

Az Oktatási Hivatal honlapján ajánlást tettek közzé, amely rengeteg használható digitális tananyagot, a tanulók virtuális együttműködését segítő internetes oldalt tartalmaz. Ezt az elmúlt napokban több százezren nézték meg. Az ajánlás fejlesztése és bővítése folyamatos.

Az új munkarend első hete megmutatta, hogy a tananyag néhol túl soknak tűnik, néhol pedig a vártnál alacsonyabb az aktivitás. Ezzel kapcsolatban az Oktatási Hivatal honlapján közzétett ajánlásban kérték a tanárokat, hogy figyeljenek oda a tanulnivaló mennyiségére, de teljesen természetes, hogy kell egy kis idő, amíg a kiadott tananyag nagyságrendje mindenhol beáll.

A tanulás azonban nem csak digitális eszközökön történhet, hiszen feladatokat, olvasnivalót a hagyományos tankönyvekből is fel lehet adni. Emellett az M5 tévécsatorna iskolatévé lett, és minden nap a tanulásban segítséget jelentő műsorokat ad. Ahogyan a Kormány erre vonatkozó határozata is kimondta, amennyiben a szülő azt indokolt esetben (például munkavégzése érdekében) igényli, a területileg illetékes tankerületi központ megszervezi a kiscsoportos gyermekfelügyeletet.

A köznevelésért felelős államtitkár arról is tájékoztat, hogy az iskolák vezetőit az iskolapszichológusok feladatkörének átgondolására kérték és arra, hogy a következő időszakban telefonos vagy online megoldások segítségével nyújtsanak mentális segítséget azoknak a gyerekeknek, akik nehezebben birkóznak meg a tartós otthonlét, a bezártság, illetve a járvánnyal kapcsolatos megterhelő hírek okozta lelki megpróbáltatásokkal.

További hírek

Olvasnivaló