Miskolciak kérdéseire válaszolt a polgármester – online fogadóóra

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 22. szerda 21:13
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban érkezett a legtöbb kérdés, de gazdasági, rendészeti és ügyintézési témák is előkerültek – online tartott fogadóórát szerda délután Veres Pál polgármester.

A rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat igényel: a szokást megtartva, de most online tartott fogadóórát Miskolc polgármestere, ahol a lakosság részéről felmerült kérdésekre adott választ.

Koronavírus – hétvégén kimehetek a telekre?

Érkezett kérdés arra vonatkozóan, hogy mikor várható tesztelés az idősotthonokban? Veres Pál emlékeztetett, 42 polgármester társával nyílt levélben kérte a miniszterelnököt arra, hogy rendeljen el szűrést az összes idősotthonban. Most úgy áll, hogy új lakót csak két negatív teszt és két hét karantén után engednek a közösségbe. Tesztet viszont csak akkor végeznek, ha egy idős ember a kórházból, új lakóként kerül be az intézményrendszerbe. Egyelőre nem indokolt a bevezetése, az ellenben tervben van, hogy a dolgozókat rendszeresen, szúrópróbaszerűen tesztelni fogják.

Volt, aki arról érdeklődött, hogy a szociális otthonokban élő demens betegekkel van-e lehetőség telefonon, vagy skype-on tartani a kapcsolatot. A városvezető elmondta, ezekben az intézményekben látogatási, kijárási és felvételi moratóriumot rendeltek el. A telefonos érdeklődés lehetősége adott és biztosított az intézményekben. És a tervek szerint a jövőhéten már tudnak skype-os elérhetőséget is biztosítani. A lehetőséggel kapcsolatos tájékoztatást a MESZEGYI honlapján (www.meszegyi.hu) illetve az intézmények portáján elérhetővé teszik majd.

Hétvégenként – betartva az előírásokat – kimehetünk-e a telekre levegőzni, kerti munkát végezni? – érkezett ilyen kérdés is. – Szabadidős tevékenységet továbbra is lehet végezni, ha egyedül megyünk, vagy olyanokkal, akikkel egy háztartásban lakunk és olyan helyre, ahol másoktól tudunk legalább 1,5 m távolságot tartani – hangsúlyozta a polgármester.

Önkéntesnek jelentkeztek többen is az önkormányzatnál. Őket a veszélyhelyzet idejére szervezett, Miskolciak a Miskolci Idősekért (M.A.M.I.) programba irányítják. Ide minden 18-55 év közötti egészséges felnőtt jelentkezhet a 80/46-00-46 telefonszámon (14 óra után), és a mami@mior.hu e-mailcímen, telefonszám, e-mailcím megadásával.

Veres Pál elmondta azt is, hogy a 120 ezer maszk nagy része már megérkezett, hamarosan megkezdődik a postázás.

MVK: veszélyhelyzetre vonatkozó menetrend és kötelező maszkviselés

Érdeklődtek az MVK veszélyhelyzetre vonatkozó menetrendjével kapcsolatban is. Áprilisban vezették be, miután 85 százalékkal kevesebb utas vette igénybe a szolgáltatást. Azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik az utasszámadatokat, a járatok kihasználtságát, illetve az utasok részéről érkező észrevételeket. A javaslatokat figyelembe véve újabb rásegítő járatokat indítanak, valamint több csuklós autóbuszt közlekedtetnek, ahol szükséges – mondta a városvezető.

Bejelentették azt is, hogy április 23-ától, csütörtöktől Miskolcon is kötelező lesz a maszk, vagy valamilyen más, a szájat takaró ruhadarab (sál, esetleg kendő) viselése a tömegközlekedési eszközökön. Az új szabályozás betartását a tömegközlekedési eszközökön az MVK Zrt. ellenőrei segítik, ellenőrzik, illetve felhívják a figyelmet az intézkedés fontosságára. Egyelőre nem szankcionálják a maszk hiányát, de az MVK-hoz érkező negatív visszajelzések esetén a későbbiekben szigorodhatnak a szabályok.

Gazdaság, ügyintézés, rendfenntartás

A polgármester elmondta még, hogy a MIVÍZ-tartozásokkal kapcsolatban a felülvizsgálat még folyamatban van, bankautomatát telepíthetnek a Bulgárföldön, épül egy új logisztikai és autóipari gyártóüzem Miskolcon, a Déli Ipari Park bővítési területén. A betelepülő alumínium öntészettel foglalkozó török fémmegmunkáló autóipari beszállító vállalat legalább 100 fő foglalkoztatását tervezi.

Aztán: a Széchenyi utca 60., illetve a Szemere utca 5. szám alatt található ügyfélszolgálatok várhatóan a veszélyhelyzet megszűnése után nyithatnak meg. A szükséges nyomtatványok a Miskolc Holding honlapjáról letölthetők.

Egy levélíró gyakoribb gyalogos járőrözést szeretne egyebek mellett az Újgyőri főtéren is. A kijárási korlátozást a rendőrség kiemelten ellenőrzi, azaz aki éjszaka kint van és nem indokolt a közterületen tartózkodása, azt bírságolják. A Miskolci Önkormányzati Rendészet éjszaka a gépjárműves szolgálata mellett a térfelügyeleti kamerásszolgálata által is végez ellenőrzéseket.

A polgármester végül felidézte a járványhelyzetben meghozott eddigi döntéseket, intézkedéseket:

hétvégékre szigorították a parkolók használatát
lezárták a játszótereket
védőmaszkot, kesztyűt, fertőtlenítőszert biztosítottak a szociális területen dolgozók, illetve a háziorvosok számára
FFP-3-as maszkból 1 ezer darabot osztottak szét
a fogászati alapellátásban dolgozók, otthonápolást végzők, fogyatékkal élők bentlakásos otthonaiban dolgozók számára mintegy 30 ezer maszkot juttattak el
a Holding tagvállalatoknál 3500 maszkot osztottak szét
120 ezer maszkot postáznak a miskolciak számára
folyamatosan fertőtlenítik a busz- és villamosmegállókat, a járatokat, valamint a bentlakásos intézményeket
ingyenesen utazhatnak az egészségügyben és a gyógyszertárakban dolgozók
szigorított ellenőrzés a piacokon, kötelezővé tették a maszk használatát
gazdasági intézkedéseket is hoztak, felvették például a kapcsolatot a turizmusban, vendéglátásban érdekelt vállalkozásokkal, kéréseiket továbbították a kormány felé
közel 11 millió forint gyűlt össze a vírus elleni védekezésre létrehozott számlán.

– Vigyázzanak egymásra, a lakhelyelhagyásra vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennállnak, maradjanak otthon! Nagy eredmény, hogy lényegében elenyésző a fertőzöttek száma Miskolcon, felelősségteljesen viselkednek a miskolciak – zárta online fogadóóráját Veres Pál polgármester.


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/miskolciak-kerdeseire-valaszolt-polgarmester-online-fogadoora