Bajban a turizmus és a vendéglátók, az ipar azonban működik

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. április 23. csütörtök 15:20
Eltérő helyzetben vannak a különböző ágazatok cégei Borsodban.
Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. (Fotó: Juhász Ákos)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan gyűjti az adatokat a megyében működő cégektől, így szinte naprakész helyzetképpel rendelkeznek. „Közel 600-as vállalati mintából szerezzük be a szükséges információkat, és bár a helyzet akár naponta is változhat, úgy tűnik, a jelenlegi helyzet bizakodásra ad okot – mondta el érdeklődésünkre Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. – Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lennének problémák, ám ezek ágazatonként más-más volument jelentenek. A legfrissebb adatok szerint a Borsodban működő ipari cégek (a nehéz-, gép-, vegy-, és építőipari vállalatok) lényegében 80-90 százalékos kapacitással működnek, és a dolgozóikat is hasonló nagyságrendben foglalkoztatják. A többi ágazatban talán egy kicsivel rosszabb a helyzet, ezekben gyakoribbak a részleges-, vagy teljes leállások. A legnehezebb szituációban továbbra is az idegenforgalmi és vendéglátóipari vállalkozások vannak. A megye termelésének gerincét adó ipari cégek azonban egyelőre működnek és dolgoznak.”

A kereskedelem azonban meglehetősen vegyes képet mutat. „Ebben a szegmensben azt látjuk, hogy nagyon kettészakadt az ágazat. Az élelmiszerkereskedelem – főként a márciusi felvásárlásoknak köszönhetően – nagyon dinamikusan növekedett, itt inkább a dolgozók és a vásárlók egészségét megóvó szervezési feladatokat okoztak gondot. A másik oldalon viszont a kiskereskedelem, főként a ruha-, és iparcikk árusítás komoly visszaesést produkált. Érdekes példa ugyanakkor, hogy a visszajelzések szerint a kerti munkákhoz szükséges eszközök és egyéb áruk kereskedelme szinte pontosan megegyezik a tavalyi – ugyanerre az időszakra vonatkozó – adatokkal. A kereskedők problémájára mi is keressük a megoldást. Folyamatosan egyeztetünk például a miskolci polgármesteri hivatal és a Miskolc Holding vezetésével, hogy a legkritikusabb helyzetben lévő belvárosi üzletbérlők nehézségeire valamilyen segítséget találjunk.”

A kormány a napokban jelentette be azokat az újabb intézkedéseket, amelyeket a munkahelyek védelmében hoztak. „Ezek az új lépések pozitívak, és nagyon örülünk, hogy a kormány a kamara két fontos észrevételét figyelembe vette, és ennek következtében jelentősen szélesítette azoknak a körét, akik igénybe tudják venni a támogatásokat, másrészt csökkentette az adminisztrációs terheket. Nem kell ecsetelni, hogy mit jelent ez az utóbbi egy több száz, vagy -ezer embert foglalkoztató cégnél.”

A megyei kamara továbbra is elemzi a helyi ágazatok helyzetét, hogy ha szükséges, javaslatokkal élhessenek a döntéshozók felé. „Megpróbálunk már egy kicsit előre is gondolkodni, és az újraindítás legfontosabb feltételeit megtalálni. Természetesen ezt más módon kell megtennünk a különböző ágazatokban, hiszen eltérő lépésekre lesz szükség például a vegyiparban, vagy a vendéglátás területén. Begyűjtjük az észrevételeket, felmérjük a gondokat, és ezek alapján teszünk javaslatokat az országos kamarai vezetés felé, amely a kormánynak közvetíti ezeket. Azt tudjuk, hogy a kormánynak volt egy, a térségünkre vonatkozó régiófejlesztési programja, amely azonban még „békeidőben” készült. Azt szeretnénk, ha ezt a mostani helyzethez igazítva lehetne majd megvalósítani, ezzel is hozzájárulva a megyei vállalkozások jobb és sikeresebb működéséhez. Ezek az egyeztetések most is folynak, és bízunk abban, hogy mindenki megelégedésére zárulnak majd.”

A címlapkép illusztráció, Mocsári László fotója a FUX Zrt.-nél készült 2019-ben 


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/bajban-turizmus-es-vendeglatok-az-ipar-azonban-mukodik