Megújult a Bánkúti Turistaház

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 19. péntek 19:14
Az átalakított épületet péntek délután adták át.
Mocsári László képgalériája

Több mint 46 millió forint – ekkora kormányzati támogatásból hajtott végre jelentős fejlesztéseket a Bánkúti Síklub. A munkálatok során teljesen megújulhatott a Bánkúti Turistaház – mondta a pénteki átadóünnepségen Gramantik Csaba, a klub elnöke.

- Az épület átalakításával négy, saját fürdővel rendelkező, igényesen bútorozott szobát alakítottunk ki húsz vendég számára. Az elavult gépészeti és villamoshálózatot lecserélték, a tetőszerkezetet és a sérült homlokzatot felújítottuk. Ezen túl a vendégek kényelme érdekében a társalgó és a közös használatú vizesblokkok is teljesen újjászülettek – sorolta.

Gramantik Csaba (balra) - Fotó: Mocsári László

A fejlesztések itt még nem értek véget: téli szezonban megnövekedett vendégforgalom miatt külső büfét is telepítettek, és a sípályák hóminősége is megváltozik a következő idényre, hiszen egy korszerű, Prinoth Leitwolf típusú hótaposógépet is vásárolt a síklub.

Tíz év alatt százhúsz

Az eseményen jelen voltak Csöbör Katalin és Hubay György országgyűlési képviselők is, akik méltatták a síklub elért eredményeit, valamint megújult létesítményt. Az egyesületet mindketten biztosították arról, hogy támogatják fejlesztési elképzeléseiket, hiszen a Bükk és térsége – azon belül Bánkút – jelenleg is sok turistát vonz minden évszakban. Reményüket fejezték ki, hogy a jövőben mind többen fedezik majd fel a térség értékeit.

A fejlesztéshez szükséges költségvetési forrást az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos közbenjárásával biztosították a Bánkúti Síklubnak. Révész Máriusz a minap.hu-nak elmondta, az elmúlt tíz évben Téry Ödön Nemzeti Turistaház Program keretében körülbelül százhúsz, az ittenihez hasonló létesítmény újult meg az országban.

Más élményt nyújt

Révész Máriusz

-Ezek a turistaházak már nem a régi élményeket, a kicsi dohos, kicsit vaságyas szállások hangulatát idézik, hanem minden tekintetben megfelelnek a kor igényeihez. Nagy öröm számomra, hogy a mai naptól ezen korszerű épületek sorához csatlakozott a bánkúti is. Bízom benne, hogy az idei visszajáró turisták látják majd ezt a hatalmas változást. Nagyon nagy hangsúlyt kell helyezzünk ezekre a fejlesztésekre, hiszen fő célunk, hogy Magyarországon minél többen mozogjanak, többen járjanak természetbe, sokkal többen éljenek egészségesen, de ehhez szükséges a megfelelő színvonalú infrastruktúra és szolgáltatások biztosítása – mondta.  

Nem ez az egyetlen fejlesztés, ami a fenti célokat támogatja – tette hozzá a kormánybiztos. „Országosan huszonhat turistaház építése és felújítása van folyamatban. Itt, a környéken még idén megújul a Rejteki Kutatóház, tavaly lett felújítva a Borostyán Turistaház, és vásároltunk a Bükki Nemzeti Parknak egy épületet Bükkszentkereszten, ez lett a Geopark Panzió. Ezen kívül folyamatban van a Répáshután a Bükki Csillagda építése is, ami azt hiszem, hogy mind a térségben élőknek, mind pedig az ide látogatóknak sok-sok élmény ad majd” – zárta gondolatait Révész Máriusz.

A megújult turistaház

Turistaparadicsom a Bükk-fennsíkon

1919. december 7-8-án, a Magyar Természetjáró Egylet Felvidéki Osztályainak kongresszusán, Pallavicini Alfonz Károly őrgróf átengedett 1045 négyszögöl területet turistamenedékház építésének céljára, a Diósgyőri Egyesület részére. A turistaforgalom és a télisportok beindulása ettől az időponttól kezdődött a Bükk-fennsíkon.

Bánkúton a két nagyváros - Miskolc és Eger - közelsége, valamint a magyar viszonylatban kiválónak mondható hóviszonyok miatt, igen élénk életű télisportbázis alakult ki. 1972-ben a turistaház megépülése után sorra épültek meg a sípályák is, melyek a folyamatos fejlesztés, és a Mátra-Bükki Intéző Bizottság támogatásának eredményeként mára mind rendelkeznek korszerű sífelvonókkal. Az 1980-as évek elején megépült a Bánkúti Sí Klub és a Justitia Sportegyesület melegedőháza, valamint a Sí Klub szálláshelyeket és éttermet létesített.

A turistaház bezárását követően a Bánkúti Sí Klub vette át a területgazda szerepét, így a korábbi sportközpontú fejlesztési céljai mellé felsorakozott az idegenforgalom is. Ennek eredményeként megépültek a sífelvonók, a Mályinkát és Bánkutat összekötő út, megoldódott a télisportlétesítmények energia és ivóvíz ellátása, valamint csatornázása és szennyvíztisztítása. A mályinkai út megépülése lehetővé tette a Bükki Nemzeti Park védett területeinek elkerülését, valamint a biztonságos személy- és autóbuszforgalmat a téli időszakban.


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/megujult-bankuti-turistahaz