Árvízvédelmi készültség a Sajón és a Hernádon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 15. csütörtök 13:14
A vízfolyások egyes szakaszain másod- és harmadfokot is eléri az árvízvédelmi készültség szintje.
A miskolci szakaszon is árad a Sajó - Fotó: Mocsári László

A folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki - közölte szerkesztőségünk megkeresésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtószóvivője.

- Az elmúlt negyvennyolc órában hazánk területén, illetve a vízgyűjtő területeken sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső és a csapadékos időjárás – bár csökkenő intenzitással - a következő egy-két napban is folytatódik. A legtöbb esőt a Sajó-Hernád vízgyűjtője kapja mondta Siklós Gabriella.

A pontos előrejelzést ráadásul megnehezíti, egy újra és újra visszaforduló mediterrán ciklon, emiatt ugyanis a még várható, de le nem hullott csapadék mennyisége nagyon bizonytalan.

Az OVF jelentése szerint a szerda reggelig lehullott csapadék a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30-50 volt, a Hernádén 20-75 milliméter között változott. A Bódva szlovákiai vízrendszerének legnagyobb részén 28-36 millimétert mértek, csak a Sajó és a Gölnic vízgyűjtőjéhez közeli magasabb területek hullott ettől több 45-75 millimétert.

Szlovákiában menteni is kellett

Kiöntött a Bódva a szlovákiai Bodollón Fotó: Joseph Kollár/Facebook

Az érintett vízfolyások mindegyike árad az északi szomszédainknál, sőt több településen a ki is öntöttek – erről szlovákiai hírportálok számoltak be. A bumm.sk arról ír, hogy az Iglói járásban található Korompán (Krompachy) a tűzoltók mentőcsónakok segítségével több mint negyven személyt evakuáltak, a kassa-vidéki járásbeli Hernádszentistvánon pedig 11 embert és négy állatot kellett menteni.

Az ujszo.com még kedd este arra hívta fel a figyelmet: árvízvédelmi készültséget rendeltek el Szepsiben, ugyanis fennállt a veszélye, hogy a Bódva folyó kilép a medréből. Ez mára valóság lett, szlovákiai olvasónk felvételein jól látszik, hogy a Szepsi városhoz tartó Bodollón (Budulov) homokzsákokkal védekeznek a medrét elhagyott Bódva miatt.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a meteorológusok előrejelzése szerint a ciklon szerdán még további esőket okoz (a magasabb ezer méter fölötti hegyvidéken havazást), főképp a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további, összességében jelentős 10-25 milliméternyi csapadékkal.

Bodollót elhagyva Jánok felé haladva, így hömpölyög a Bódva Fotó: Facebook

Az OVF tájékoztatása szerint az érintett folyók hazai szakaszain jelenleg kedvezőbb a helyzet. A Sajó teljes vízgyűjtőjén gyengült az esőzés intenzitása, a vízállások a felső szakaszokon is magasak és a mai újabb csapadék miatt hosszabban elnyúló magas vízszintekre lehet számítani.

Készültség a Sajón és a Hernádon

- Sajópüspökinél a vízszint kedden a késő esti órákban meghaladta a másodfokú készültségi szintet jelentő 300 centimétert; a szerda reggel 8 órai érték 353 centiméter volt.  Az előrejelzések szerinti tetőzés szerdán a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízszinttel várható. A sajószentpéteri tetőzésre csütörtökön számítanak harmadfokú szint körüli, illetve azt kismértékben meghaladó értékkel. Felsőzsolcánál a tetőzés várhatóan nem éri el a harmadfokú szintet – írta a minap.hu-nak Siklós Gabriella.

A sok eső miatt szerda délelőtt vízátfolyás miatt lezárták a 3-as számú főút Bükkábrány és Vatta közötti szakaszát részlegesen, a Sajó áradása miatt pedig a Putnok-Borsodbóta összekötő utat kellett teljesen lezárnit. A Sajó magas vízállása miatt a Muhi és Köröm közötti komp sem üzemel. Részleteket cikkünkben talál.

A Hernáddal kapcsolatban azt mondta, Hidasnémetinél eddig aránylag lassú volt a vízszintemelkedés üteme, de a délelőtti órákban az áradás sebessége jelentősen megnőtt. „A tetőzés Hidasnémetinél csütörtökön az esti-éjszakai órákban, Gesztelynél pedig szombaton este vagy vasárnap hajnalban várható, mindkét helyen a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízállással.”

Bizonytalan a folytatás

Az OVF szóvivője leszögezte: a Sajó és a Hernád esetében az árhullám várható tartósságát az előrejelzett csapadék számottevően befolyásolhatja. A meteorológiai helyzetnek a jelzetthez képesti akár viszonylag kismértékű eltérése is jelentősen befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet.

Fotó: Mocsári László

A Bódváról azt írta, hogy a vízgyűjtőjén kedd délután lényegesen kevesebb eső esett a vártnál, így a tetőzési szint is alacsonyabban alakul.

Kitért arra is, a nagy mennyiségű csapadék miatt a nagyobb folyókon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak 1-2 méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a most következő hat napban nem kell számítani.
- Az Ipolyon mára a jelzettnél lényegesen több csapadék hullott, így a vízállások is magasabban alakulnak: Ipolytarnócnál a tetőzés csak kevesebb, mint egy méterrel marad el az eddigi maximális értéktől, itt a tetőzés szerdán várható – zárta Siklós Gabriella.


Lesz még eső bőven
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint még a következő napokban is marad a borult, esős idő.
Csütörtökön ismét megnövekszik a felhőzet, napközben délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk újabb esőre, záporokra. A szél azonban veszít erejéből. Hajnalban -1, +7 fokra lehet számítani. Napközben Miskolcon a maximum hőmérséklet 12 fok körül alakul.
Pénteken is folytatódik az esős, hűvös idő. Az előrejelzések szerint körülbelül 4 milliméter csapadék várható. A hétvégére felszakadozik a felhőzet, csökken a csapadék mennyisége. De csökken a hőmérséklet is. Szombaton és vasárnap a maximum hőmérséklet 10 fok körül alakul majd.


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/tobb-hazai-folyon-arhullam-vonul-le-folyamatos-esozes-miatt