Remekeltek a borsodi kézművesek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 21. szerda 18:09
A "Magyar Kézműves Remek" pályázat megyei díjazottjait idén a világjárvány miatt nem a fővárosban, hanem helyben köszöntötték.
Juhász Ákos képgalériája

Négy megyei pályázó nyert idén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara "Magyar Kézműves Remek" pályázatán. A pandémia miatt a megyei nyerteseik idén nem országos rendezvény keretében, hanem a területi kamaráknál vehették át a díjakat. Az elismeréseket szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) Szentpáli úti székházában adták át, a rendhagyó eseményen egyúttal nyolc autószerelő is átvette a mesterlevelét. Bihall Tamás elnök az eseményen úgy fogalmazott, a BOKIK számára ünnep ez a nap, hiszen a mesterek tudásával egy új lendület jelenhet meg az ágazatban, a Kézműves Remek díjazottjai pedig kiemelkedő alkotásaikkal tovább öregbítik Borsod-Abaúj-Zemplén hírét. 

– A kézművesek egy különleges kultúrát képviselnek a kamarán belül, hiszen egy olyan alkotó, kreatív munkát végeznek, amely remekül kiegészíti a szervezet gazdasági-vállalati struktúráját, illeszkedik ahhoz, és igyekszünk megbecsülni őket – tette hozzá az elnök. 

Kovács Attila, a BOKIK kézműipari tagozatának elnöke elmondta: idén közel 120 pályázat érkezett be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Magyar Kézműves Remek” pályázatára, melyből 38 pályázó vette sikeresen az akadályokat. A pályázaton – folytatta – a népművészet, illetve a kézművesség szinte minden területe felsorakozik.

– Megyénk nagyon jól teljesített, hiszen öt pályázónk volt, és ebből négyen elnyerték a kézműves remek díjat. Ez országos viszonylatban is kiemelkedőnek mondható, hiszen több mint a tíz százalékát elhoztuk a díjaknak – tudatta Kovács Attila, aki elmondta: a beérkezett pályaműveket a BOKIK Szentpáli-termében állították ki.

Mesterleveleket vettek át - Fotó: Juhász Ákos

Autószerelő mesterlevelet vett át: 
Ambrus János
Csallóközi Ákos
Forgács László Máté
Ördög János
Szalánczy György
Szarka Norbert
Varga Tamás 
Varga Zsolt 

A "Magyar Kézműves Remek" pályázat megyei díjazottjai - Fotó: Juhász Ákos

Magyar Kézműves Remek díj, megyei díjazottak:
Juhász János késkészítő (Lórencz kések)
Kiss Zoltán Péterné Pető Anna mézeskalácsos (Mézeskalács, mint szerelmi jelkép)
Lévai József népi iparművész fafaragó (Diósgyőri fatálak)
Merényi József népi iparművész fafaragó, ("Ősi székely himnusz” pásztorfurulya)


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/remekeltek-borsodi-kezmuvesek