Stabilizálják a Búza téri piac működését

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 04. szombat 13:38
A város éléskamrájaként is emlegetett piac tulajdonosai megállapodtak: a korábbi városvezetés alatt kezdett pereskedés helyett a jövőben a létesítmény működésére és fejlesztésére koncentrálnak.
A Búza téri piac. Fotó: Juhász Ákos

A Búza téri piacot üzemeltető Miskolc Piac Zrt. helyzetét rendezné a reorganizációs terv, amit a Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési és Ingatlangazdálkodási Igazgatósága dolgozott ki az elmúlt hónapokban. Az erről szóló elvi döntést még az előző évben meghozta a képviselőtestület, az augusztus 26-ai ülésén pedig konkrétumokról szóló döntést is meghozták.

A javaslatról sokat vitáztak a városatyák: a Fidesz-KDNP képviselői arról beszéltek, hogy szerintük a döntés után félő, hogy a Búza téri piac veszélybe kerül: privatizálhatják és az akár meg is szűnhet. A Velünk a Város képviselői szerint az önkormányzat éppen hogy rendezni szeretné a piac helyzetét, ami szerintük az előző városvezetés idején került veszélybe.

Halmai Gyula, a tervet kidolgozó Holding-igazgatóság vezetője megerősítette, az elmúlt hónapokban azon dolgoztak a Miskolc Piac Zrt.-vel, hogy stabilizálják a cég helyzetét.

Véget ért a harc

- Az önkormányzat a 2019-es átadás-átvétel után azzal szembesült, hogy perek tömkelege van folyamatban a piac tulajdonosai között, melyekre hosszú évek alatt több mint százmillió forintot költöttek. Az állóháború lezárására kellett megoldást találnunk – részletezte.

Az elfogadott javaslat értelmében az irányítási jogok változatlansága mellett meghosszabbították 2037 végéig a Miskolc Piac Zrt. üzemeltetési időszakát, és ezzel egyidejűleg az önkormányzat és a tulajdonostárs is apportálta a cégbe minden követelését, beleértve ebbe a piac működését biztosító földterületeket és a többségi tulajdonos által átvállalandó hiteltartozás egy részét is.

- Köszönhetően ennek rendelkezésre áll elég idő a hitel visszafizetésére, az önkormányzatnak 33-ról 46 százalékra nőtt a tulajdonrésze a cégben. A lényeges kérdésben (bérleti díj, tervezett fejlesztések, üzleti terv elfogadása) csak az önkormányzat jóváhagyásával dönthet a tulajdonostárs. Ráadásul az önkormányzatnak vételi jogot is biztosít a megállapodás – mondta Halmai Gyula.

Wiandt András, a Miskolc Piac Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a hosszú és értelmetlen pereskedéseket követően már az előző önkormányzati ciklusban megindult a piac biztonságos és hosszútávú működését célzó, megállapodás előkészítése, ami egy nemzetközi tanácsadó cég bevonásával történt, ez a folyamat záródik most le.

Fotó: Juhász Ákos

Magasabb színvonalon

- Az önkormányzat, mint kisebbségi tulajdonos célja, hogy növelje a részesedését és egyben befolyását a Miskolci Piac Zrt-ben, ami a tervezet apporttal meg fog történni. A tulajdonosok, abban érdekeltek, hogy a piac jó színvonalon működjön, és bár a sajtóban megjelentek rémhírek, fel sem merült a piac bezárása, ennek ellenkezője az igaz, illetve ez jogilag sem lenne kivitelezhető – szögezte le.

A vezérigazgató leszögezte, az őstermelői piac szakmailag integrálódik majd a Búza téri piacba, de a létesítmény változatlan formában működik tovább, erre szerződéses garancia készül. „A Búza tér árusainak igénye, hogy az álőstermelőket kiszűrjük, a többiek viszont a korábbi feltételekkel árusíthatnak. A valódi őstermelők szabadon dönthetnek majd arról, hogy a jelenlegi helyszínen vagy a piac más területén árulnak” – mondta Wiandt András, aki hozzátette, a megállapodásnak köszönhetően energiáikat a piac műszaki fejlesztésére tudják fordítani.

 


Source URL: https://www.minap.hu/cikk/stabilizaljak-buza-teri-piac-mukodeset