Ugrás a tartalomra

2500 vendég által hitelesített időutazás

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. november 24. szerda 10:52
46. alkalommal tart lovagkort idéző lakomát az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince. (Támogatott tartalom.)
Fotók: Aranykorona archívum

Egészben sütött húsok, ízletes köretek, tüzes nedűk, félhomály: mindezek mellett hagyományőrző műsorok jellemzik az igazi lovagi lakomákat. Miskolcon, II. Lajos magyar lovagkirály kedvenc várának városában pedig bárki részese lehet egy élményekben gazdag gasztronómiai időutazásnak.
Az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince immár 46. tematikus estjét szervezi: az e havi reneszánsz lakomát most szombaton tartják. A hagyományőrző programokkal dúsított eseményre még lehet jelentkezni.

- Olyan visszatérő rendezvényt szerettünk volna létrehozni, amire a Miskolcon élők büszkék lehetnek. Ezt sikerült teljesítenünk, sőt, talán mondhatom azt, hogy túl is léptünk a célon: a lakomáink nem csak a miskolciakat vonzzák, de az ország számos pontjáról és külföldről is érkeznek hozzánk vendégek – mesél a kezdetekről és a jelenről Varga Csaba, az étterem értékesítési vezetője, aki hozzátette, a lovagkor híres mulatságai nem csak az ételekről szóltak.
A szórakoztató műsorok ugyanolyan fontosak voltak, mint a sültek és pecsenyék. Mi is lényegesnek tartjuk, hogy olyan hagyományőrző programokat mutassunk be, amikre jogosan lehetnek büszkék a magyarok.

Mivel a lakomákon az ízeké és a látványé a főszerep, gyermekeknek, időseknek és a külföldről idelátogatók számára is felejthetetlen élményt nyújtanak az Aranykorona estjei.
- Belgiumból, az Egyesült Államokból, Szlovákiából, Romániából, Franciaországból is érkeztek már hozzánk, bár természetesen a hazai vendégek jelentik a rendezvényeink gerincét. Talán azért ilyen népszerű ez a program, mert bárki számára élvezhető, aki fogékony a középkorban gyakori fényűző vigasságok élményeire. Nemrégiben összeszámoltuk, eddig 2500-an vettek részt a lakomáinkon. Ez a szám egyfajta garanciája is annak a minőségi élménynek, amit kínálunk.

Terítéken a múlt

Az ételkülönlegességek felhozatalát Kõrössy Kálmán világbajnoki ezüstérmes mesterszakács állítja össze.

- Hetekig dolgozik azon, hogyan nyújthat felejthetetlen ízeket a korszellem étkezési hagyományainak megfelelően. Állandó szakácsaink is tőle tanulták, hogyan lehet valóban királyivá varázsolni egy-egy lakomát – beszél a konyhában zajló munkáról az Aranykorona értékesítési vezetője.

- Az esteken Szerettük volna a lovagi kultúrát is megjeleníteni. Célunk, hogy a hozzánk látogatók ki tudjanak szakadni a hétköznapokból és valódi időutazáson vegyenek részt: amikor belépnek az ajtón, átkerülnek egy másik világba.

A lakomázók minden alkalommal ugyanazt a magas színvonalú élményt kapják, ám mindig más köntösben.

- A következő alkalommal a lovagi erények megjelenítését tűztük ki célul. Károly atya humoros tréfái után a Kard és Kereszt Johannita Testvériség Miskolc hagyományőrző egyesület lovagjainak harci előadása következik, de lesz solymász bemutató is, énekes produkció valamint tűzzsonglőr show.

Az este fokozásaként az ételek szervírozását szárazjég felhasználásával tesszük még látványosabbá: ezeket korhű ruházatban viszik az asztalokhoz felszolgálóink – mesél a teljes élményről Varga Csaba.

Korhű öltözékben korhű ételeket szolgálnak fel.

A következő reneszánsz lakoma dátuma 2021.12.30. szombat 17:30.


 

További hírek

Olvasnivaló