Ugrás a tartalomra

Betétdíjas ételhordókkal csökkentenék az eldobható csomagolóanyagok mennyiségét

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 15. hétfő 19:50
Hulladékmentes megoldást kínál az ételek elvitelére egy új, korszerű, Miskolcon is elérhető kezdeményezés.

A járványügyi korlátozások miatt hatalmas mértékben megnövekedett az elviteles vagy házhozszállított ételekkel járó eldobható csomagolóanyagok mennyisége. Bár tudjuk, hogy most azzal segíthetünk a legjobban a nehéz helyzetbe került vendéglátó szektornak, hogy rendszeresen vásárolunk elviteles ételeket, azzal is számolnunk kell, hogy ezzel egyidejűleg súlyos környezetkárosítást végzünk a nem vagy nehezen lebomló műanyag csomagolások használata révén.

Egy innovatív országos kezdeményezés megoldást nyújt a felesleges csomagolóanyagokkal járó műanyag szemétre. Olyan megoldást sikerült találni a problémára, amely nemcsak rengeteg hulladék keletkezését akadályozza meg, de még pénzt is spórol a vásárlóknak és az éttermeknek. A tavaly októberben indult Rakun Dobozközösség nevű projekt a házhoz szállítást vállaló éttermeknek biztosít tartós, betétdíjas ételhordókat.

A rendszer lényege, hogy többször használatos fémdobozokat lehet bérelni egy applikáció használata révén. Vásárláskor az üres dobozt leadjuk és a rendszerhez csatlakozott vendéglátóhelyek által fertőtlenített dobozban kapjuk meg az ételt, ezáltal hulladékmentessé téve az ételszállítást. A zárt, körkörös rendszerbe újra bekerülnek a tiszta edényzetek, ráadásul szebb tálalási módot, jobb hőmegtartó képességet is garantál használóinak.

A rendszer igénybevétele után fizetett néhány száz forintos bérleti díj kevesebb, mint amennyit amúgy is elköltünk csomagolásra (akár vásárlóként, akár vendéglátóhelyként). A rendszer még nem elterjedt, országosan 4 településen, 15 elfogadó vendéglátóhely működik. Miskolcról még csak a Végállomás Étterem használja ezt a rendkívül egyszerű, de innovatív rendszert.

A dobozközösségről bővebben a www.rakun.hu oldalon lehet információt találni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!