Ugrás a tartalomra

A duális szakképzés megkönnyíti az előrelépést a Boschnál

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 22. szerda 14:35
Több százan végeztek már a Miskolci Szakképzési Centrum és a Bosch közös duális szakképzésén, és kaptak munkalehetőséget a Bosch miskolci autóipari gyárában. Közülük ketten elárulták, mi mindenben segítette őket a gyakorlati képzés, és hogyan tanultak tovább a munka mellett az egyetemen. (Támogatott tartalom.)
Lantos Balázs Márk és Máté
Lantos Balázs és Pásztor Máté 


Valódi gyakorlati tudást és tapasztalatot lehet szerezni a duális szakképzésben, és már a tanulmányok idején kapcsolatokat lehet szerezni a vállalatnál – mondja a most huszonhét éves Lantos Balázs, aki az Andrássy Gyula Gépipari Technikumban végezte el a mechatronikai technikus duális szakképzést. A duális képzésű szakokon a technikusnak és szakmunkásnak készülő diákok az iskola mellett a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. miskolci gyárában, valamint a Bosch tanműhelyeiben is tanulnak heti három–négy napot. Az Andrássy mellett a Bláthy Ottó Villamosipari Technikummal és a Kandó Kálmán Informatikai Technikummal is indít közös képzést a Bosch.

„Azért jelent nagy előnyt a duális szakképzés, mert napjainkban hónapról hónapra fejlődik a technológia, a vállalatok pedig folyamatosan fejlesztenek és lépést tartanak a legújabb technológiákkal.” 

Aki vállalati közegben végzi a tanulmányait, modern körülmények között szerezhet versenyképes végzettséget. Ezt tapasztalta a huszonöt éves Pásztor Máté is, aki duális szakképzésben tanult mechatronikai technikusnak, utána a Miskolci Egyetemen mechatronikai mérnökként végzett. Egyenes út vezetett a Boschhoz: már technikusként is dolgozott a járműipari gyárban, hathetes egyetemi gyakorlatát is ott végezte, a diplomaszerzés után pedig a Bosch miskolci képzési központjánál kapott állást, ahol gépészeti, mechatronikai tárgyakat oktat. 

Balázs és Máté is vallja azonban, hogy nem csak a versenyképes gyakorlati tudást miatt előnyös a duális szakképzés. A vállalatnál eltöltött idő a csapatmunkára és különféle munkahelyi helyzetek kezelésére is felkészítette őket, és kapcsolatrendszert is ki tudtak építeni. A képzés megszerzése után pedig rögtön állásajánlatot is kaptak a Boschtól, így nem volt gondjuk az álláskereséssel.

„Lépéshátrányból indul az, aki nem duális képzésben végez a szakiskolában.”

A duális szakképzésből van út az egyetemre is. Ezt nemcsak Máté, hanem Balázs példája is mutatja. Ő a technikusi képesítés után járműmérnöknek kezdett tanulni a Miskolci Egyetemen, ott is duális képzésben. Az egyetemen évfolyamról évfolyamra nő a vállalati gyakorlati képzés ideje, elsőben még csak heti egy nap volt a Boschnál, másodévben már kettő, harmadévben három. Balázsnak már a tanulmányai idején teljes állású munkát ajánlottak a járműipari gyárban, gyártástámogató mérnökasszisztens lett, jelenleg pedig egy gyártósor telepítésének a projektjén dolgozik, és közben levelezőn végzi az egyetemet. 

A duális képzés a hallgatók egy részének arra is lehetőséget kínál, hogy külföldi Bosch gyárakban töltsenek el hosszabb-rövidebb gyakorlati időt. Ez nemcsak a szakmai képzésben, hanem az angol nyelv gyakorlásában is nagy előnyt jelent, és a befogadó országban is sok élményt szerezhetnek. 

Balázs és Máté is hosszú távra tervez a Boschnál, és a jövőben adódó lehetőségektől függően szeretnének előre lépni karrierjükben. Ehhez jó alapot adott nekik a duális szakképzés. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!