Ugrás a tartalomra

A felnőttképzésnek fel kell készülnie a nagy cégek kiszolgálására

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 08. péntek 10:33
Egyre több cég választaná Miskolcot, ilyenkor pedig az egyik első kérdésük a rendelkezésre álló, szakképzett munkaerőt firtatja. Ezért is fontos a város számára, hogy hatékonyan működjenek a felnőttképzés helyi szereplői. Folytatódott a Miskolci Foglalkoztatási Paktum kerekasztal-beszélgetési sorozata: ezúttal a képzőkkel egyeztetett Veres Pál polgármester.

A városvezetés több eszközzel igyekszik a helyi gazdasági fejlődést elősegíteni. A Miskolci Foglalkoztatási Paktum kerekasztal-beszélgetései során az érintett szereplők személyesen oszthatják meg tapasztalataikat, véleményeiket, ötleteiket. A kötetlen jellegű eszmecserének éppen az a célja, hogy a résztvevők közösen találják meg a legjobb megoldásokat.

Fotók: Mocsári László

A miskolci munkaerő-közvetítő cégek után ezúttal a felnőttképzés képviselői ültek asztalhoz Veres Pál polgármesterrel. A városvezető elmondta, hogy a Miskolcra települő cégek számára fontos tényező a szakképzett munkaerő. A városvezetés víziója az, hogy a beruházók, az önkormányzat gazdaságfejlesztési részlegei és a felnőttképzési szereplők között olyan kapcsolat alakuljon ki, amely garantálja a harmonikus együttműködést.

Kifejtette: amikor egy befektető eldönti, hogy valahol megveti a lábát, a tényleges elindulásig eltelhet akár 1-2 év is. Ezen idő alatt a helyi képzéseknek már lehetősége van alkalmazkodni a potenciális nagyberuházó munkaerő-igényeihez az oktatási palettájukkal. A város számára fontos, hogy ilyen igény esetén egyeztetni tudjon a megfelelő szolgáltatókkal.

A kerekasztal-beszélgetés azonban kétoldalú eszmecsere volt, hiszen a felnőttképzési szereplőknek is lehetősége nyílt megosztani a nehézségeiket, illetve miben van szükségük segítségre, valamint – szerintük – miként fokozható az együttműködés hatékonysága.

Az asztalnál helyet foglalt Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja is. Ő elmondta: az intézménynek az a tapasztalata, hogy közel minden ágazat munkaerő-hiánnyal küzd. Fontosnak tartja, amit Veres Pál is említett, hogy a cégek minél gyorsabban megtalálják a számukra szükséges munkaerőt.

Ugyanakkor azt is megosztotta, hogy a technológiai fejlődéssel párhuzamosan modernebb és bővebb tudást várnak el a foglalkoztatók. Az automatizáció, informatika és a robotika ma már egyre több helyen jelen vannak. Ez magával vonja, hogy a felnőttképzésben is szükségessé vált egy paradigmaváltás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!