Ugrás a tartalomra

A frakciók vezetői értékelték a legutóbbi közgyűlésen történteket

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 28. vasárnap 14:42
Csütörtökön összeült a város közgyűlése, az előterjesztések kapcsán kértük a frakciók álláspontját.

Ahogy arról élő, szöveges tudósításunkban is beszámoltunk, parázs vita alakult ki a költségvetés korrekciója kapcsán. Összesen egyébként tizenhét előterjesztést tárgyalt a grémium, a főbb javaslatok között szerepelt még a képviselői beszámolók elfogadása, illetve az önkormányzati SZMSZ módosítása. A költségvetési vita bő két órán át elhúzódott, ami kevésbé szakmai, mint inkább politikai síkon zajlott.

Alább a frakciók álláspontjai.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető

Hosszú és szenvedélyes, de gyakorlatilag politikai jellegű vita alakult ki a város gazdasági helyzetéről. A költségvetésen egy kismértékű módosítást hajtottunk végre, amiben a legfontosabb tétel, hogy újabb 200 millió forintot adunk az MVK-nak, így idén már közel 3 milliárddal támogattuk a közlekedési vállalatot – ilyen soha korábban nem történt. A pandémia miatt csökkentek a jegyárbevételek, a kormány 2020 óta nem finanszírozza a közösségi közlekedést, és mindezek mellett megnőttek az áram-, a benzin- és a gázköltségek. Mi magunk is tudjuk, hogy nem ideális a helyzet, de közgazdasági képtelenség, hogy kevesebb pénzből többet költsünk. Márpedig a kormány gyakorlatilag megsarcolja a miskolci önkormányzatot. Fontos tétel még a korrekcióban, hogy megépül a népkerti futópálya, összesen több mint 80 millió forint áll rendelkezésre. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az ellenzéki képviselők saját választóikat sem tisztelték meg azzal, hogy a közgyűlés elé tárják az éves képviselői beszámolóikat. Én mindenesetre beleolvastam a közösségimédia-oldalaikra feltöltött írásaikba – ezek inkább politikai deklarációk. A városvezetés újra támogatja a fiatalokat, pénz szűkében is bevezettük a babaváró támogatást, először volt külön a fiataloknak lakáspályázat, visszavezettük a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszert, és újra van diákpolgármestere és diákönkormányzata a városnak.

Hegedűs Andrea (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes

A költségvetési korrekcióból kiemelném a Népkert futópályája, valamint a lakossági ivóvíz- és csatornaszolgáltatás 42-42 millió forintos támogatását. Nehéz helyzetet örököltünk fideszes elődeinktől a városi közlekedés finanszírozása terén is, melynek egyensúlyban tartását ezúttal 200 millió forinttal segítjük, de ez nem jelenti a végleges megoldást. Az elvont adóbevételek és támogatások még sok évig nehezíteni fogják a város költségvetését, a kormány részéről érkezett 350 milliós „kompenzáció” csak tűzoltásra elég. A Lézerpont Stúdió megvásárlásával az előző városvezetés több évre visszanyúló, felelőtlen mulasztása rendeződik. Azt kell mondanom, hogy a kilenc év elhibázott gazdaságpolitikáját nehéz a jelenlegi városvezetésnek két év alatt kompenzálni, de bizonyítottuk, hogy nekünk valóban Miskolc az első. A választópolgárok tájékoztatására a képviselők többsége elkészítette az egyéves munkájáról a beszámolót, sajnálatos azonban, hogy a Fidesz-KDNP ezt nem érezte kötelességének. Konstruktív javaslatok helyett csak kritikai véleményük volt. Örömteli, hogy a közgyűlés új tagokkal, a diákpolgármester és a diákönkormányzat elnökével bővült. Ők tanácskozási joggal vehetnek részt a grémium ülésein, gyakorolhatják az érdekérvényesítést, ráláthatnak a közéleti szerepvállalás felelősségteljes munkájára. Lehetőséghez szeretnénk juttatni őket, hogy városukért felelős felnőttekké, igazi lokálpatriótákká váljanak.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető

A költségvetés korrekciójának tárgyalása során egyértelművé vált, amit a miskolciak régóta tudnak: az alkalmatlan baloldali vezetés harmadik évébe lépve sem képes lendületben tartani a várost. Ötletek hiányában tanácstalanság, fejlődés helyett egyhelyben toporgás, melynek bizonyítéka az előterjesztés is, hiszen a tárgyalás után polgármester úr megjegyezte, hogy az ellenzék nem adott ötleteket arra, honnan lehetne pénzt szerezni, miközben a város gazdálkodási tanácsnokának véleményére a város vezetése nem is kíváncsi. A mi álláspontunk az, hogy az elvállalt városvezetői felelősség éppen azt jelenti, hogy a baloldal képes a várost vezetni, és tehetetlenségében nem az ellenzéktől vár ötleteket. A Fidesz-KDNP miskolci képviselői ebben az évben is eleget tettek beszámolási kötelezettségüknek, ugyanakkor a VV képviselői beszámolóinak áttekintésekor megállapíthattuk, hogy a Demokratikus Koalíció és a város vezetése között komoly ellentét feszül. Ezért arra kértük baloldali képviselőtársainkat, hogy kezeljék az őket érintő konfliktusokat, és belső csaták helyett inkább kezdjenek el a miskolciakért dolgozni, ha pedig nagy az egység köztük, felesleges műbalhékkal ne fárasszák a miskolciakat, hanem energiáikat fordítsák a város szolgálatára.

Molnár Péter (frakcióvezető) KDNP

A költségvetés harmadik negyedéves korrekciója élénk vitát váltott ki. Mi elmondtuk: az a baj, hogy Miskolc idei költségvetésében nincs vízió, nincs jövőkép. Ezt sajnos már a városlakók is érzik. A tömegközlekedés katasztrofális állapotát, a végletekig megritkított járatokat viszont tapasztalják. Pedig az önkormányzat az iparűzésiadó-bevétel kiesésének kompenzálására kormányzati támogatásként 1 milliárd 350 millió forintot kapott. Ez egy szabadon felhasználható forrás. De augusztusban még plusz 350 millió forint rendkívüli kormányzati támogatás is érkezett a város számlájára. Az MVK járatokon mégsem sűrítettek. Elmondtuk: a központi költségvetés, vagyis a kormány finanszírozta és finanszírozza a nagy miskolci beruházásokat. Úgymint a tapolcai élményfürdő 12,7 milliárd; a Diósgyőri vár rekonstrukciója 15,5 milliárd vagy az Y-híd 13,5 milliárd forint. A jelenlegi baloldali városvezetés már több mint két éve van hatalmon, de semmilyen eredményt, fejlesztést nem tudtak még felmutatni. És a költségvetési korrekció sem hozott semmit. Ami fejlesztés zajlik a városban, azt még az előző vezetés kezdte el vagy lobbizta ki. A KDNP és a Fidesz képviselői eleget tettek a beszámolási kötelezettségüknek a miskolci választópolgárok felé. A kiadvány, ami ezt tartalmazza, minden képviselőnk közösségi oldalán elérhető, de a KDNP miskolci honlapján is olvasható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!