Ugrás a tartalomra

A hulladékgazdálkodási R-parkja Európa elitjébe repítette a MiReHu-t

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 17. szerda 13:56
A vállalat élen jár napjaink olyan fontos témaköreiben, mint a környezetvédelem vagy a körforgásos gazdálkodás feltételeinek megteremtése.
Makuland avagy R-park. Fotó: MiReHu.

Az országosan egyedülálló szemléletformálási programjuk a Legyen Veled az R-Power, legyél Te is szuperhős, megkapta az általuk egyik legjobban vágyott elismerést, a 2023. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction – EWWR) nemzetközi versenyén a gazdálkodó/ipari szervezet kategóriában az első három helyezett közé került.
Ez azért is jelentős eredmény, mert Európa szerte összesen több mint 14 ezer környezetvédelmi akciót regisztráltak az egyes kategóriákban a 2023. évi EWWR kampány során, amelyben a csomagolási hulladékok játszották a főszerepet. 

A MiReHu szerint, a jövő hulladékgazdálkodásának, a körforgásos célok elérésének alapja a megfelelő szemléletformálás. A mindannyiunk számára fontos célokat csak együtt tudjuk elérni. Ennek érdekében évek óta fejlesztik a szemléletformálási programjukat, tematikus kampányaik pedig hazai keretek között is rendre elismerésre találnak. A cég a 2021. és 2022.-es években kategóriagyőztes, míg 2023-ban a kiemelkedő teljesítményéért különdíjas lett az Európai Hulladékcsökkentési Héten, számos más díj elnyerése mellett. 

A Legyen Veled az R-Power, legyél Te is szuperhős elnevezésű programmal a MiReHu mindennapi cselekvésre ösztönöz, ennek érdekében kreatívan ötvözte a különböző kommunikációs és edukációs elemeket. Akcióhetük színes programjai között az online és a fizikai térben zajló szuperhős képzés mellett, a szórakoztató közösségi játékokon keresztül a példa nélküli R-parkig, rengeteg egyedi ötlet és fejlesztés található, amelyek mindegyike a csomagolási hulladéktermelés csökkentésére, illetve annak megelőzésére fókuszált, összhangban az Európai Unió irányelveivel. 

Többek között olyan „sokkoló” akciókat hajtottak végre, mint a Miskolc legforgalmasabb helyein kihelyezett Photoshock falak, amelyekkel szemléltették a lakosságnak, hogy átlagosan mennyi az egy ember által egy hónap alatt megtermelt csomagolási hulladék. Illetve beszélgettek a piacra járókkal az egyszerhasználatos műanyagok káros hatásairól, és ezek használatának elhagyása érdekében – mintegy ösztönzésül - fóliahulladékból készült egyedi táskákkal jutalmazták az üzenetre fogékony érdeklődőket. 

Megtudtuk, óriási sikert aratott a Zero Waste on Ice elnevezésű programjuk is, ahol „hulladék hokizhattak” a korcsolyázók. Azonban úgy látják, kétségkívül az akcióhéten átadott, a környezeti nevelést szolgáló hulladékgazdálkodási parkjuk - angolosan R-park - a legexkluzívabb eleme a programjuknak. Az R-park, avagy helyi nevén MakuLand, az R-eken keresztül mutatja be elsősorban a csomagolási hulladékok életciklusát az alapanyag előállítástól a hasznosításig. Az R-ek a fenntarthatósághoz vezető, a környezeti hatásunkat csökkentő tevékenységek nemzetközi gyűjtő megnevezése, mivel angolul valamennyi fenntarthatósági cselekvés tartalmazza az új jelzőt, vagyis azt, hogy „Re”. 

A park maga egy körkörös kialakítású tanösvényből és egy szabadtéri közösségi térből áll. A körkörös ösvényre hét kör alakú állomás került, körben elhelyezve. A park legfőbb célja, hogy gondolkodásra késztessen, felkeltse a kíváncsiságot, hogy a látogatók másképp nézzenek az általuk használt csomagolásokra és az azokból keletkező hulladékokra. Különlegessége, hogy egyszerre nyújtja a múzeumlátogatás élményét és a tanösvényes kirándulásét. 

A múzeumokhoz hasonlóan a park bejárható önállóan is egy audioguide segítségével, mely kiegészítő információkat nyújt a táblákon látottakhoz. A MiReHu hitvallása, hogy a tudást élményalapon, jó hangulatban kell átadni, ezért a tanösvényi sétát nem csak az audioguide színesíti, hanem kvízjátékok, videók és különböző feladványok teszik változatossá és kalandossá a sétát és a tanulást. 

Újabb mérföldkő a MiReHu Nonprofit Kft.-nél, hogy programjukkal bejutottak az Európai Hulladékcsökkentési Hét gazdálkodó/ipari szervezet kategória legjobb három akciója közé. A kategóriagyőztes kihirdetése június 18-án, Marseille-ben lesz. Az R-parkról és szemléletformálási programjukról bővebb információkat a www.mirehu.hu weboldalon olvashatnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!