Ugrás a tartalomra

Megvadult kutya sebesítette meg a baráthegyiek vakvezető kutyáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 23. kedd 08:54
A pénteki kutyatámadás után meg kellett műteni a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola sárga labardorját. A kutya farkának végét sajnos amputálni kellett, az állat most már gazdája mellett pihen.

Kutyatámadás érte Abaújszántón Gyömbért és gazdáját, Kiss Barnabást – közölte szerkesztősünkkel szombaton a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Elmondásuk szerint Barnabás a munkahelyére igyekezett, amikor egy kertből kiszabadult kutya megtámadta őt és vakvezető kutyáját. A férfi elesett, a sárga labrador pedig olyan sérülést szenvedett a megvadult kutyától, hogy a farka végét le kellett amputálni. A kutyát és gazdáját megtörte a támadás. Legalább egy hétre kiestek a munkából, jelenleg otthon vannak betegállományban Tornyosnémetiben. 

Barnabás és Gyömbér. Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola/Vinnai Judit

Barnabás abaújszántói munkahelyére tartott február 19-én reggel, amikor az üzem közelében egy nyitva hagyott kapun át rájuk rontott egy kutya. 

„Akkor vettem észre, amikor már nagyon közel volt hozzánk. Nem ugatott, a hörgését hallottam, és azt éreztem, hogy Gyömbér elém áll. A kutyám mintha megemelkedett volna, én elcsúsztam, kiesett a kezemből a hám és a póráz. Gyömbér elmenekült, a távolból hallottam a nyüszítését, akkor kaphatta el a németjuhász” – mondta Barnabás.

A férfi szerencsére nem sérült meg komolyan, azonban kiszolgáltatva érezte magát, hiszen nem tudott segíteni Gyömbérnek. Néhány kollégája látta az ablakból, milyen támadás érte a látássérült Barnabást, azonnal kiabálni kezdtek, kirohantak, megpróbálták elriasztani a megvadult kutyát.

„Amikor behívtam magamhoz Gyömbért és bementünk az üzembe, a kollégák szóltak, hogy vérzik a kutya. Ezután gyorsan kerítettek állatorvost és hívták a rendőrséget. Gyömbér farkának a végéről 3 centiméter hosszan volt letépve a bőr, kilátszott a csont, emiatt amputálni kellett a sérült részt” – tette hozzá.

Az alapítvány azt írja: péntek délután Gyömbér magához tért az altatásból és azóta pihen gazdája mellett. Tizenkét nap múlva mennek vissza állatorvosi kontrollra.

Elmondták még, hogy a támadó kutya gazdája arról biztosította Barnabást, hogy kifizeti az orvosi költségeket. 

- Barnabás és alapítványunk elismeri a jószándékot, azonban fontosnak tartjuk, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot a támadásról, hiszen egy vakvezető kutya és gazdája testi épségének veszélyeztetését el kell ítélni és meg kell előzni. Eddig nem volt ilyen esete alapítványunknak, és reméljük, nem is lesz – zárja közleményét a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!