Ugrás a tartalomra

Megválasztották Miskolc város borait

Tajthy Ákos/MiskolcTV
Utoljára módosítva
2022. május 13. péntek 12:22
A borversenyre hagyományosan vörös, fehér és desszert bor kategóriákban lehetett nevezni.
Miskolc Város Bora - borverseny - Mocsári László képgalériája

Három asztal, három kategória, több mint 40 bor – borversennyel kezdődött az idei Avasi Borangolás. Ezen a megmérettetésen dőlt el, hogy melyik ital lesz Miskolc Város Bora 2022-ben. A szín, az illat, az íz – mind fontos szempont, de a legfontosabb az egyensúly és összhang, magyarázta a Miskolc Televízió stábjának Kőrizs Imre egyetemi docens, visszavonult borszakíró. 

A zsűritagok között nemcsak szakértők foglaltak helyet. Minden asztalnál voltak ismert borkedvelő miskolciak is. Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője is szívesen tett eleget a felkérésnek. A Miskolc Ma érdeklődésére elmondta, szerinte éppen olyan fontos a laikusok véleménye a borokról, mint ahogyan a színháziak is szeretik meghallgatni a nézők véleményét egy-egy előadást követően például színházi fesztiválokon. 

A borversenyre vörös, fehér és desszert bor kategóriákban lehetett nevezni. A megmérettetésre 41 bor érkezett. Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok úgy fogalmazott, a megmérettetés célja nemcsak Miskolc borának a megtalálása volt, hanem az is, hogy népszerűsítsék a helyi borokat.

Szopkó Tibor alpolgármester; Fotó: Horváth Csongor

A 10. Avasi Borangolás ezzel a szakmai programmal vette kezdetét. Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere emlékeztetett, hosszú ideje ez az első olyan fesztivál, ami már a koronavírus előtt megszokott rend szerint zajlik.

- Változatos programokkal készülünk, hiszen az a célunk, hogy a program ideje alatt itt az Avason bárki megtalálja a számítását, jól érezhesse magát. A Borangolást egyébként is kiemelten fontosnak tartjuk, hiszen az Avasnak nemcsak a fejlesztésével, a jövőjével foglalkozunk, hanem ilyen módon a múltját, hagyományait is szeretnénk megőrizni – mondta. 

Az egésznapos szakmai program végén, este hat óra után aztán az is kiderült, melyek lesznek Miskolc város borai 2022-ben. „Öröm számunkra, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a borverseny iránt. Most már negyven fölötti tételszámot zsűriztek. A szakmai zsűrinek egyébként nem volt könnyű dolga, mert a vörös és a desszertborok kategóriájában nagyon erős tételek versenyeztek egymással. Fehérborok tekintetében úgy látták a szakemberek, hogy ott nagyobb kihívással néztek szembe a versenyzők, de őszintén bízunk abban, hogy akár ez a verseny is megfelelő alapot képezhet arra, hogy folyamatosan javulhasson a minőség” – mondta Szopkó Tibor.

Fotó: Horváth Csongor

Fehérbor kategóriájában Miskolc város bora 2022-ben az abaújszántói Palkó Pincészettől érkezett, Gelencsér 2021-es száraz furmint lett. 
Vörösbor kategóriájában Miskolc város 2022-es bora az egri Vincze Béla Pincészettől érkezett, a 2018-as száraz kékfrankosuk nyert.
Desszertbor kategóriájában Áts Károlyék 2019-es Áts cuvéeje nyert Tarcalról.

Miskolc város borainak kihirdetése után Bükki Hegyközségi Tanács borversenyének eredményeit is ismertették. 
 

További hírek

Olvasnivaló