Ugrás a tartalomra

Megvannak a végleges eredmények, két mandátumot még bezsebelt az ellenzék

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 10. vasárnap 06:53
A levélszavazatok, az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók voksainak megszámolása után kialakult az új Országgyűlés összetétele, 100 százalékossá vált a szavazatok feldolgozása.

Szombaton többször is változtak a mandátumarányok, ahogy számolták a később beérkező szavazatokat, de a Fidesz kétharmados többségét ez nem befolyásolta. Az egyesült ellenzék két mandátumot is szerzett a korábbi állapothoz képest, egyet listáról, egyet egyéniben: a momentumos Bedő Dávid az ellenzéki lista 38. helyéről jutott be, Vajda Zoltán a XVI. kerületben fordított és nyert.

A Fidesz-KDNP is szerzett egy plusz listás mandátumot, mégpedig a Mi Hazánk kárára.

Így oszlanak meg a parlamenti mandátumok:

Fidesz-KNDP: 135 mandátum (47 listás, 87 egyéni)
Ellenzék: 57 mandátum (38 listán, 19 egyéni)
Mi Hazánk: 6 mandátum (mind listás)
Nemzetiségi képviselő: 1 mandátum

Az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok frakciói:

DK: 16 képviselő
Momentum: 11 képviselő
MSZP: 10 képviselő
Jobbik: 9 képviselő
Párbeszéd: 7 képviselő
LMP: 4 képviselő

Újraszámolást követelnek

Az utolsó pillanatban elvettek egy mandátumot a Mi Hazánk képviselőcsoportjától, és az egy mandátum a Fideszhez került, így biztos kétharmaddal rendelkezhet a kormánypárt a következő ciklusban. A szavazatok 99 százalékának megszámlálásakor még mindig 7 parlamenti mandátummal rendelkezett a Mi Hazánk, de ahogy a külhoni voksokat kezdték összesíteni, rohamosan csökkenni kezdett a párt százalékos eredménye, és egy egyéni választókerületben történt, csupán néhány szavazaton múló fordítás miatt is nőtt a Fidesz listájára érkező töredékszavazatok aránya.

- Kimondhatjuk, hogy mindössze 48 (!) szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot (a párt listájának hetedik helyén éppen a miskolci Pakusza Zoltán szerepelt - a szerk.). Tekintettel arra, hogy Marosvásárhelyen egy zsáknyi, félig megsemmisített szavazólapot találtak, amelyeken jól láthatóan a Mi Hazánkra is adott voksok voltak, Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló VMSZ aktivistái kézbesítették, átvételi elismervény nélkül, a választásokon szavazati joggal rendelkezők szavazólapjait, a vizsgálatok lezárásáig nem fogadjuk el a jelenlegi helyzetet. Egyúttal a szavazatok újraszámolását és ellenőrzését kezdeményezzük, jogorvoslattal élünk - olvasható a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, amit Toroczkai László elnök jegyez.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!