Ugrás a tartalomra

Miskolc a legkisebbekért is fejlődik

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. december 02. szombat 16:31
Az önkormányzati fenntartásba tartozó óvodák nagy része megújult az elmúlt években.
Számos más intézmény mellett a Kassai Úti Óvodát is korszerűsítették. Fotók: MiNap-archív/Juhász Ákos

Óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők megújítása, utak és kerékpárutak építése, csapadékvíz elvezetése, a város turisztikai értékeit növelő beruházások – erre fordította a miskolci önkormányzat az EU-s pénzekből rendelkezésére álló 35 milliárdos keretet. Múlt héten indított sorozatunk fókuszában ezúttal az óvodák és bölcsődék állnak.

Az EU-s költségvetési időszakkal nemsokára lezáruló, történelmi léptékben is jelentősnek bizonyuló fejlesztési ciklus helyi korszerűsítései, átalakításai, újjá- és felépítései jellegükből fakadóan gyakran a széles publikumtól elrejtőzve, csak meghatározott kör közvetlen megélésével és megelégedésével találkozhatnak. A bölcsődék és óvodák tipikusan ilyenek. Az önkormányzat fenntartásába csak az utóbbiból harminc tartozik. Ezek jó része megújult az elmúlt években.

A fejlesztéseket leginkább jellemző energetikai korszerűsítések csaknem 70 százalékkal kevesebb felhasznált energiamennyiséget jelentenek azóta az óvodai és bölcsődei épületek számára, ami értelemszerűen nagyban hozzájárul működtetési költségük csökkentéséhez, nem utolsósorban pedig az épületben tartózkodók hő- és komfortérzete is jelentősen javul általuk.

Kevesebb energiával

Idén zárult le a Stadion Sport Tagóvoda épületének energetikai korszerűsítése, melynek során a homlokzati nyílászárókat korszerű hőtechnikai jellemzőkkel bíró nyílászárókra cserélték. Az épület egésze – beleértve a tetőt is – utólagos hőszigetelést kapott, mindemellett a szakemberek elvégezték a tető csapadékvíz elleni szigetelését is.

2021-ben 138 millió forintból újult meg a Diósgyőri Óvoda. Az Árpád utca 4. szám alatt lévő épületben kicserélték a nyílászárókat, egyúttal a homlokzati hőszigetelés és a födémszigetelés is megtörtént. Okosfűtési rendszert létesítettek, majd az intézmény tetejére napelemes rendszert telepítettek. Miskolc óvodafelújítási programjában szintén két éve végezték el a Napraforgó Óvoda és a Kassai Úti Óvoda korszerűsítését is. De nem sokat késlekedtek a Dózsa György Úti, a Bulgárföldi és a Szeder Úti Tagóvoda felújításával sem. Az átfogó beruházás részeként itt is kicserélték a külső-belső nyílászárókat, a fűtést pedig napelemekkel erősítették meg. Megújult a vízhálózat, a szennyvízelvezetés, a villámvédelem és a villamoshálózat is. Ugyancsak megújult a Katica, a Dobó Katica és a Margaréta Bölcsőde, valamint a Tündérkert, a Weöres Sándor, a Belvárosi, a Százszorszép és a Mesevár Tagóvoda is.

Több férőhellyel

Az energetikai korszerűsítés mellett a Szeder úti intézmény egy csoportszobával, egy fejlesztőszobával és egy tornaszobával is bővült – emellett adminisztratív szobáik is megszépültek. A terjeszkedésnek a sportovisok is örülhettek: tornateremmel, új csoportszobával és a hozzá tartozó helyiségekkel is gazdagodott intézményük, melynek köszönhetően 100-ról 125-re emelkedett az óvodai férőhelyek száma.
Hetek kérdése és duplájára nő a Heim Pál Bölcsőde befogadóképessége is, ami ezzel egyidejűleg műszakilag is az egyik legmodernebb, a legkisebbeket ellátó intézményévé válik Miskolcnak. A férőhelybővítés megvalósítására mintegy 360 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázott sikeresen a miskolci önkormányzat, amely egy közel 340 millió forintos energetikai korszerűsítéssel együtt valósul meg a Kassai utcában. Eddig a hat épületszárnyú komplexum három szárnyában biztosították a csaknem kilencven bölcsődéskorú gyermek gondozását. A beruházás részeként most azonban másik három épületszárnnyal gyarapodnak. A kivitelezési munkálatok idén februárban kezdődtek, az épületek műszaki átadása decemberre várható.


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!