Ugrás a tartalomra

Most minden más, mint tavasszal volt

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. október 12. hétfő 13:22
Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója volt vendége a Miskolc TV-nek. A Miskolci Napló adásában beszélt szigorításokról, átalakulásokról és jövőképről is.
Korábbi felvétel

Emelkednek az esetszámok országos és megyei szinten is. Az elmúlt időszakban szigorodtak a maszkviselés szabályai. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta: a második hullám teljesen más, mint az első volt. – Tavasszal nagyon kevés információval rendelkeztünk, ezért egész Európában totális védekezést vezettünk be, minden lehetséges kockázati tényezőt igyekeztünk semlegesíteni. Ennek ára volt; a gazdasági fejlődés lassult. A nyár nemcsak fellélegzést hozott számunkra, hanem a tudományos ismeretek gyarapodását is. Többet tudunk a vírus szerkezetéről, a terjedés útjairól és a megbetegedések kockázatairól. Ez lehetővé tesz egy teljesen más védekezési taktikát. Most az egyéni felelősség lényegesen nagyobb szerepet játszik – mondta.

Az első hullámot csaknem ötezer megbetegedéssel zártuk Magyarországon, Borsodban hatvannégy volt ez a szám. A második hullámban ezt már az első hetekben elértük, mostanra harmincezres megbetegedési számról van szó, amelyből a hatszázötvenezres Borsodra is már csaknem kétezer jut. Ez azt jelenti, hogy mindenhol, ahol hatszázötven ember jelen van, három ember vírushordozó lehet, ilyenek például az iskolák. A szabályok betartása tehát rendkívül fontos.

A főigazgató elmondta, a Semmelweis Tagkórház továbbra is járványügyi feladatok ellátását végzi, elsődleges ellátóhely. – Ide Borsodból, Hevesből és Nógrádból kerülnek megbetegedésre gyanús felnőttek. Háromszázhetven ágyat tartunk fenn az ő ellátásukra, ez a kórtermek tekintetében százhuszonnégyet jelent, hiszen a betegeket – bizonyos esetekben - elkülönítve kell elhelyeznünk. Lélegeztetési kapacitásainkat az elmúlt hetekben bővítettük, így jelenleg van egy negyvenágyas intenzív részlegünk, ami teljeskörű intenzív ellátást képes nyújtani – mondta, majd hozzátette, él a látogatási tilalom és a beléptetési rendszer is: maszkviselés, kézfertőtlenítés és hőmérőzés. – A betegutak tekintetében minimális átrendezést kellett végrehajtanunk: három osztály üzemelését függesztettük fel, a pszichiátriai- és a légzőszervi rehabilitációs, illetve a tüdőgyógyászati osztályét. Az infrastruktúra és a személyzet is a koronavírus-járvány betegeinek kezelésére áll rendelkezésre – mondta Révész János.

Az egynapos műtétek elvégzése továbbra is fontos, ugyanis ezekkel nagyobb műtéteket előzhetnek meg. – Az öt műtőből álló egynapos sebészeti centrumot a Semmelweis Tagkórházban hoztuk létre hetven ággyal, amely száz beavatkozást tesz lehetővé naponta. Időrendben a szülészet-nőgyógyászat, a kézsebészet, a szemészet, az általános, valamint az érsebészet kezdte meg munkáját, a különböző csontsebészeti és mozgásszervi sebészeti beavatkozások pedig a következő három hétben csatlakoznak majd ehhez. Az eredmények már érezhetőek, hiszen a szemészek és a nőgyógyászok teljesen „ledolgozták” a várólistájukat. Ez volt az elvárásunk, jó úton haladunk, ezért később is preferálni fogjuk az egynapos sebészeti centrum működését – beszélt a változásokról.

A főigazgató szerint nagy kockázatot jelent a vírus terjedése zárt közösségekben, például az idősotthonokban, vagy zárt csoportok esetében. – Természetesen próbálunk segíteni. Hátrányos helyzetben lévő közösségekbe, településekre juttattunk el korábban több tonnányi, általunk készített fertőtlenítőt és szappant. Ez utóbbit most is adományozunk. Ehhez kapcsolódott a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt, a vegyipari vállalat hipóval segítette a megelőzést.

Révész János beszélt a jövőről is. – A WHO alelnökének nyilatkozatában olvasható: véleménye szerint 2022 tavaszára vagy nyarára áll(hat) vissza az az életforma, ami a koronavírus megjelenése előtt volt. Ez azt jelenti, hogy – amennyiben minden ebben a formában marad és nem lesz vakcina – a jelenlegi szabályokat még egy-másfél évig fenn kell tartanunk – mondta, hozzátéve, az őszi időszak időjárási körülményei kedveznek nemcsak a koronavírus, de az influenza terjedésének is. – Az előbbi idegrendszeri tünetekkel járhat, ami elsősorban a szaglás és az ízérzékelés csökkenésében nyilvánul meg, ezek az influenza esetében nem típusos jelek. Biztos elkülönítő diagnózist csak orvosi vizsgálat, illetve a vírus teszt adhat – nyilatkozta.

– A leghatékonyabb védekezés a helyes maszkhasználat, azaz az orr és a száj teljes lefedése – hangsúlyozta a főigazgató. – Erre azért van szükség, mert a vírus a garat nyálkahártyában található meg, amely kilélegzéssel kerül a levegőbe. Tény, hogy a maszk nehezíti a lélegzetvételt, alatta párásodik a levegő, amitől viszkethet a bőrfelület. Ezt szabadtéren tudjuk megszüntetni, ahol levehetjük a maszkot. Ha az óvintézkedéseket betartjuk, az influenzajárványnak is jó eséllyel elejét vehetjük – húzta alá Révész János.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!