Ugrás a tartalomra

„Most van az első olyan helyzet, hogy a politika lesz a főállásom”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 15. szombat 15:19
Képviselőként Miskolc és a miskolciak szolgálatára esküdött fel, ugyanezt erősítette meg alpolgármesterként is. Interjú Szopkó Tiborral, Miskolc új alpolgármesterével.

- Meglepte-e a kinevezés?

- Már választások után szólt polgármester úr, hogy mindenképp számít majd rám a város vezetésében, de a kinevezésre csak most került sor. Ezért váratlanul nem ért, hiszen jeleztem neki már 2019 őszén, hogy azt fogom tenni, amivel a működést és a fejlődést tudom segíteni. Ha alpolgármesterként számít rám, akkor azt. Ennek most jött el az ideje.

- Sokan fogalmazzák meg kritikaként, hogy miért pont most történt, amikor a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások kapcsán nehéz helyzetben van a város.

- Igen, ez egy jogos kérdés. Egyszerre érték nem várt és kiszámíthatatlan hatások a várost az elmúlt időszakban. Egyrészt nemcsak a pénz lett kevesebb, hanem ezzel párhuzamosan a feladat is több lett, ugyanis megsokasodtak a következő EU-s fejlesztési ciklus pályázataira, fejlesztési lehetőségeire való felkészüléssel kapcsolatos teendők, amiket, ha a város vezetése mostantól nem végez, akkor elveszíti a lehetőségeket. Másrészt a város vezetése csak tavaly több mint 500 millió forinttal működött kevesebből, mint a korábbi vezetés, ráadásul nem kényszer hatására takarékoskodott, hiszen amikor a tavalyi költségvetést elfogadtuk, még se pandémia, se kormányzati elvonások nem voltak. Takarékosan működünk ma is: nincsenek luxuskiadások, nem lesz szolgálati autóm, nem tartunk fenn önálló alpolgármesteri apparátusokat, csak arra költünk, amire feltétlenül muszáj.

- Mi a célja alpolgármesterként?

- Képviselőként Miskolc és a miskolciak szolgálatára esküdtem fel, ugyanezt erősítettem meg alpolgármesterként is. Polgármester úr elsősorban a korábban említett fejlesztési területen számít rám, de számos más feladat is hozzám tartozik majd. Személyes célom nincsen. Úgy szeretném végezni a munkámat, hogy tiszta lelkiismerettel nézhessek választóim szemébe, hiszen az ő akaratukból lehetek egyáltalán itt.

Szopkó Tibor alpolgármester: Miskolc és a miskolciak szolgálatára esküdtem fel. | Fotó: Juhász Ákos

- Egy szavazattal győzött a körzetében, igaz?

- Így van! Egy szavazattal. Ugyan ellenfelem megtámadta a végeredményt, volt többször újraszámlálás is, de a különbség maradt egy szavazat. A demokrácia képes vicces dolgokra, de ez a szabály: aki több szavazatot kap, az győz. A választások után sok emberrel találkoztam, aki állította, hogy az ő szavazata volt a döntő. És mindenkinek igaza volt, az ő szavazatuk döntött.

- Momentumosként lett képviselőjelölt. Milyen értékeknek szeretne érvényt szerezni alpolgármesterként?

- Ez csak részben igaz, mert valóban tagja vagyok a Momentumnak, és pártpolitikusként a Momentum irányelveit követem és követtem, de önkormányzati képviselő a Velünk a Város támogatásával lettem, és ennek a frakciónak vagyok a tagja. Annak a frakciónak, amelynek a munkájával a városvezetés ma működik. Közös értékeket és közös célokat határoztunk meg, amelyeket a polgármester úr a Nagy-Miskolc programjában tett közzé. Ez a program kijelöli a város fejlesztésének az útját és a városvezetés teendőit is, így az enyémet is, mert erre kaptunk felhatalmazást a választóktól.

- Milyen út vezetett az alpolgármesteri székbe?

- 2019 óta vagyok miskolci önkormányzati képviselő, de a közélet már nagyon régen része az életemnek, tulajdonképpen már a húszas éveimtől. Érdekelt a politika, érdekelt a képviselet, voltam tagja több ifjúsági szervezetnek, voltam önkormányzati képviselő Mezőcsáton, de sosem ebből éltem. Most van az első olyan helyzet, hogy a politika lesz a főállásom.

- Mivel foglalkozott eddig?

- Felsőfokú tanulmányaimat követően a versenyszférában helyezkedtem el és ott is töltöttem, több mint egy évtizedet, elsősorban az ingatlanszektorban. 2014-ben a testvéremmel vendéglátós vállalkozást alapítottunk, amely szerencsére egyre jobban megy, de már sajnos nélkülem folytatják, hiszen alpolgármesterként meg kell szüntetni az ügyvezetői státuszomat, az operatív teendőimet egyébként is már átvették a kollégáim és az öcsém.

- Ez az a cég, amivel kapcsolatban támadta néhány sajtóorgánum?

- Így van. Bár őszintén nem értem, miért. Egy közleményben részletesen reagáltam minden vádra, sőt még többet is mondtam, a vagyonnyilatkozatom nyilvános, a törvényeknek eleget teszek, ráadásul egy pizzériát üzemeltető kis vendéglátó-vállalkozásról van szó, ami semmilyen kapcsolatban nem áll sem az önkormányzattal, sem a közszférával. De ez sajnos ilyen. Az sem jó, ha az ember dolgozott, mielőtt politikus lesz, az sem jó, ha vállalkozott, az sem jó, ha vezető volt, az sem jó, ha beosztott, az meg végképp nem jó, ha mindig is politikus volt. Szóval ha valaki támadni akar, az akkor is fog, ha nincs miért. Írt erről a Belga egy jó dalt. Az a baj...

- Ezek szerint nem akar a politikai támadásokkal foglalkozni.

- Dehogy akarok! Ennél sokkal fontosabb feladatok vannak ma Miskolcon, például, hogy a város a lehető legtöbb forrást tudja megszerezni a következő EU-s fejlesztési ciklusban. Ez a fontos Miskolcnak és a miskolciaknak, és én ezzel fogok foglalkozni.

- Végezetül: mi a legsürgetőbb feladata?

- Hatékony és gyors munkaszervezetet kell kialakítanunk a jövőbeni projektek fejlesztésére, világos feladatokkal és hatáskörökkel, ügyesnek kell lenni és hatékonynak, mert senki nem fog ránk várni. Úgy kell dolgoznunk, hogy annak látható eredményei legyenek, mert csak a valódi teljesítmény hozhat sikert Miskolcnak. És mi ezért vagyunk itt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!