Ugrás a tartalomra

Nem csökkent az örökbefogadási kedv

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2021. január 06. szerda 16:33
Közel ezer kutya és macska talált szerető gazdira tavaly a miskolci menhelyeken keresztül. Úgy tűnik tehát, hogy bár a szabályok szigorodtak év közben, az örökbefogadási kedv a világjárvány ellenére sem csökkent.

Az önkormányzat Fonoda úton működő menhelyén is szigorúbb szabályok léptek életbe a koronavírus-járvány miatt: belépni csak előre egyeztetett időpontban, lázmérést követően lehet, és csak három fő érkezhet egyszerre. Heti szinten 8-10 kutya kerül a telepre, de hamar gazdára találnak – mondta el a Miskolci Állategészségügyi Telep vezetője a Miskolc Televízió Híradójának. Szegedy Eszter azt tapasztalja, hogy

Sokan gondolkoznak kutya örökbefogadásán, de kevés a szabadidejük ahhoz, hogy egy kölyökkutyát neveljenek. Home office-ban azonban – és tavaly akár hónapokig is így dolgozhattunk – több időt lehet betanításra fordítani. Ez is az oka annak, hogy nem lanyhult az örökbefogadási kedv.

Minap-archív fotó: Mocsári László

– Attól azért tartottunk, hogy a home office végével lesznek olyanok, akik visszahozzák majd a kutyát, de ilyenre szerencsére nem volt példa – tette hozzá a telepvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy 2020-ban megközelítőleg négyszáz kutyát, macskát adtak örökbe. Jelenleg közel félszáz kutya van náluk.

Nagyobb eséllyel kerülnek gondoskodó gazdákhoz az állatok azzal, hogy a vírus miatt még több feltételnek kell megfelelnie az örökbefogadóknak – vélekedik a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elnöke. Kisfalvi Nyinától megtudtuk, a jelentkezőknek egyfajta motivációs levelet is írniuk kell, hogy megindokolják, miért szeretnének örökbe fogadni, valamint legalább kétszer látogatniuk is kell a kutyát, mielőtt hazavinnék. „Így még biztosabb, hogy valóban örökbe akarnak fogadni”, fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy 20-25 százalékkal kevesebb volt a leadott kutyák száma tavaly. – Ennek egyszerű oka van:

Sok embernek megváltozott a munkája, vagy elveszítette azt, és a társállatok ilyenkor nagy mentális „segítséget” tudnak adni a gazdinak. A társadalmi, szociális kapcsolatok hiányát egy kutya pótolni tudja. Azt teljesen kizártnak tartom, hogy valaki csupán azért fogadna örökbe kutyát, hogy a kijárási tilalom alól mentesüljön a sétáltatás közben.

A Miskolci Állatsegítő Alapítványon keresztül egyébként 540 állatot fogadtak örökbe, ebből 187 kutya a német társszervezetükön keresztül talált gazdára 2020-ban.

Kisfalvi Nyina azt is elmondta érdeklődésünkre, hogy szilveszter után négy kutya került be hozzájuk, háromnak volt chipje, így fel tudták venni a kapcsolatot a gazdival. De a negyedik is pár nap alatt hazakerült.

Végül kiemelte: már a kutyák is nagyon várják a járványhelyzet végét, és hogy újra több száz ember látogassa őket a kutyagolások alkalmával. Ez az igazi kikapcsolódás, szórakozás számukra, így könnyebben viseli el a szürke hétköznapokat ember, állat egyaránt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!