Ugrás a tartalomra

A növények képesek regenerálódni a szárazság után

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 05. péntek 14:11
Egyre-másra érkeznek a hírek a kiszáradt vízfolyásokról, emellett nem is kell messzire mennünk, hogy lássuk a hetek óta tartó aszály hatásait: a növényzet is megsínyli az extrém időjárási körülményeket. A látvány fájdalmas, de a jó hír, hogy amint normalizálódnak számukra a körülmények, megújulnak a most elszáradt növények.

Immáron hetek óta csapadékszegény és extrém meleg időjárás sújtja környezetünket. Ennek káros hatásait már nem csak a bőrünkön érezzük, hanem a környezet is küzd a számára nem éppen ideális életkörülményekkel.

Ez olyan mértékű, hogy a kiszáradt növényzet még kaszálást sem igényel. Czifrusz Natália városi főkertész elmondta, mivel elsősorban a külterületeken szükséges némi nyírás, az erőforrásokat így máshová tudják koncentrálni: előtérbe kerültek a virág- és cserjegondozások.

Fotók: Horváth Csongor

„Az extrém szárazságot is tűrő növények azok, amik képesek még életben maradni, elvegetálni ebben a forróságban és csapadékhiányban. Mostanra a cserjék és a fák is szomjaznak” – jellemezte a helyzetet a szakember, majd visszautalt arra, hogy a hétvégi eső ugyan minimálisan segített, de érdemben nem javított a helyzeten.

A mesterséges vízpótlás sem megoldás, hiszen amekkora mennyiségre szükség lenne, az a jelenlegi helyzetben sem anyagi, sem pedig készleti okok miatt – bár utóbbi veszélye minket nem fenyeget, de érdemes spórolnunk – nem áll rendelkezésre.

A Bükkben sárgulnak a fák, köztük pedig a szárazság uralkodik

„Kedvező időjárási körülmények, megfelelő mennyiségű csapadék mellett képes megújulni a most elszáradt aljnövényzet” – zárta Czifrusz Natália. Mindenesetre a folyamatot az állampolgárok is segíthetik, ha a környezetükben lévő növényeket a lehetőségeikhez mérten locsolják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!