Ugrás a tartalomra

Online színházidézés: töltjük, látjuk, visszamennénk

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. február 12. péntek 17:26
A jövőben jól működő megoldás lehet az online közvetítés.
Fotó: Éder Vera

A Miskolci Nemzeti Színház (MNSZ) vonatkozásában a február szava mindenképpen az online lenne – ha nem is gyakoriságában, de jelentőségében mindenképp, hiszen az intézmény életében eddig egyedülálló dolog történt: elindultak az online vetítések.

Ok-okozat

- Nézőinktől számtalan jelzés érkezett hozzánk, hogy hiányzik nekik a színház, igénylik az online előadásokat – mondta lapunknak az új vetítési forma kapcsán Papp Andrea, az MNSZ kommunikációs és marketing menedzsere. - Mivel mindenképpen saját felületet szerettünk volna létrehozni az előadásaink közvetítéséhez, így a fejlesztés, tesztelés zajlott az elmúlt időszakban.

Cél: megtartani a nézőket

- Egyáltalán nem a gazdasági szempontokat vettük figyelembe az oldal létrehozásakor, a színház léte szempontjából azonban nagyon fontos, hogy e nehéz helyzet ellenére se veszítsük el a közönségünket – fogalmazott Papp Andrea.

A fejlesztés azért volt szükséges, mert – a tervek szerint – a nyitás után is közvetítenek majd online előadásokat (főképp) a más városokban, illetve külföldön élők számára.

A nézők jegyváltás után a színházban korábban játszott darabokat tekinthetnek meg adott időpontban, rögzített felvételen. A repertoár összeállításánál törekedtek a sokszínűségre: vígjáték, színmű, táncelőadás és a legkisebbeknek zenés mesejáték is szerepel a februári előadások között.

Fotó: Éder Vera

Anna és a stevia

Múlt szombaton az Édes Annát vetítették Rusznyák Gábor rendezésében: hét óra előtt én is helyet foglaltam a képzeletbeli nézőtéren. Felvillanyozott a tény, hogy valamilyen formában ismét szerepet kap a mindennapjaimban a színház. A jegy érvényesítése viszonylag könnyen ment, másodjára sikerült becsekkolnom – érdemes figyelni arra, hogy a jegyünk kódjának minden karakterét pontosan üssük be az online.mnsz.hu/enter oldalon. A technika behódoltatása után már minden rendben ment: pontban 19.00-kor felgördült a függöny a nagyképernyőn.

Kritikai szemszögből magáról a darabról nem szeretnék túl sokat írni. Rusznyák Gábor szerintem fantasztikus, az untig ismert alaptémákat is képes megújítani, új kérdéseket nyitni ott, ahol azt hittük, egyértelmű válaszok képeznek falat. Személy szerint távol áll tőlem a múlt század elejének budapesti környezete. Nem kedvelem: sem a ruhákat, divatot, jellemző környezet. A polgári és a paraszti világ találkozása sem hoz már különösebben lázba Móricz Zsigmond óta. Kosztolányi Dezső Édes Annájának Rusznyák Gábor-féle feldolgozása azonban kortalan. Nem érzem azt, hogy lekötnék az évszámok. Remek a színpadi kép és a stílus, jól áll a mérsékelt dikció is egy-egy alakítás vonatkozásában. Érdekes az is, hogy az elején jól elkülöníthető színnel, piros öltözékben jeleníti meg a rendező a módosabb úri réteget, majd a darab előrehaladtával ez is árnyalódik, keveredik az öltözékek színvilága. 

Tetszett, hogy a Vízy házaspár a darab végén kvázi felmenti Annát az bíróságon játszódó jelentben: Görög László és Nádasy Erika nem csak a tragikus vég felé tartó munkáltatókat játsszák, de ők alakítják az ítélőszéket is, így jelezve – Rusznyák Gábor interpretációja – szerint egyfajta megbocsátást. Mészöly Anna címszerepben nyújtott alakítása – bár távolabbról nézve visszafogottnak tűnik – is figyelemre méltó. Amit a hátsó sorokból szemlélve észre se vennénk, azt kidomborítja a kamera. Igaz ez úgy általában a darabban nyújtott minden színészi munkára. Így, hogy a kamera által közelebbről látjuk az apró, ám az élményt mélyítő gesztusokat, szuggesztív arcjátékot, még erősebb egy-egy jelenet.

Mindezek ellenére Anna valahogy keserédes marad. Édeskés. Ennek oka pedig nem a komplex élmény hiánya, amit a jegyárért kapunk, hanem a tudat, hogy lehetne ez másképp. Hogy üresen állnak a sorok a teátrumban, leeresztette bordó bársony szemhéját a színpad. Hogy jó így is, de már jobb lenne amúgy. Azonban, ha az élő színház mellett jelenik majd meg az online közvetítés, mint opció, akkor – úgy gondolom – egyből elmúlik ez a mellékíz. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!