Ugrás a tartalomra

A PONTközPONT bemutatkozása zárta a Részvétel Hetét

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 22. szombat 18:35
Az – elsősorban – a Jókai városrész részvételi pontjaként működő PONTközPONT a Weidlich udvarban található közösségi térben tartotta meg bemutatkozó délutánját. A vendégek – egyebek mellett – megismerhték a tér kisközösségeit és a részvételi demokráciáról diskuráltak.

Sütemények, kézműves foglalkozások, interaktív népi hangszerbemutató és néptánc, illetve mesélés is várta a PONTközPONT vendégeit szombat délután. A családias hangulatú rendezvény célja tulajdonképpen az új szerepkör, a részvételi ponttá válás bevezetése volt. Ennek megfelelően a közösségi térhez kapcsolódó kisközösségek bemutatkozása mellett a részvételi demokrácia újszerű koncepciójának ismertetése is megjelent. Ebbe Varga Andrea alpolgármester is besegített a látogatóknak.

Képgalériánk a bemutatkozó programról; Fotók: Horváth Csongor

A PONTközPONT továbbvitte a részvételiség lángját, ugyanis ők is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy mindegyik részvételi pont felhasználja a maga módján a fényt mint közös motívumot. Szombat délután ez azt jelentette, hogy a Weidlich udvar közepén mécsesek írták ki a PONTközPONT nevet, amit körbe álltak a résztvevők.

A PONTközPONT a jövőben a Jókai városrész és a belváros részvételi pontjaként szolgálja majd a miskolciakat. Ennek előzménye a négyéves múltra visszatekintő „Jó a Jókain! – közös programok, közös identitás” című projekt volt. Tíz részvételi fórum előzte meg – először negyedévente, majd félévenként egyszer – a kiteljesedést. A kötetlen beszélgetések és találkozók során a városrészt és az ottélőket érintő kérdésekről, ötletekről volt szó – taglalja a szervezet közleménye, milyen előzményei voltak a részvételi ponttá válásnak.

A Részvételi Koncepció köti össze a pontokat

Miskolc közgyűlése a tavaly decemberi ülésén fogadta el a Részvételi Koncepciót. A dokumentum tulajdonképpen annak az alapjait fekteti le, hogy a Polgármesteri Hivatal szabályok és törvények által behatárolt működési rendjéhez igazodva miként tudnak az állampolgárok becsatlakozni a döntés-előkészítési folyamatokba – véleményüket, ötleteiket, érdekeiket képviselve. Ez a részvételi demokrácia, ami kiegészíti a képviseleti formát.

Egy nagyon fontos elem a részvételi pontok hálózatának létrehozása városszerte. Ezek a többnyire már aktív közösségek és közösségi terek köré szerveződő „hidak” segítenek majd az állampolgárok és az önkormányzati közötti kapcsolat szorosabbra fűzésében.

További hírek

Olvasnivaló