Ugrás a tartalomra

Vacsorával érzékenyítettek

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 27. szombat 22:04
Láthatatlan vacsorát szervezett a fennállásának huszadik évfordulóját idén ünneplő Miskolci Első Lady Lions Club szombat kora este az egyik belvárosi hotel konferenciatermébe.

A tagok és vendégeik szemkötőt kaptak, így költötték el vacsorájukat. A cél az volt, hogy maguk is megtapasztalják, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy látássérültnek egy-egy étkezés során – tudtuk meg a Miskolci Első Lady Lions Club ezévi elnökétől. Hényelné Kiss Erika érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy elsődleges céljuknak a látássérült emberek támogatását tűzték ki.

– Tartjuk a kapcsolatot a megyei szervezetükkel, havi rendszerességgel szervezünk számukra programokat. Adventi, újévi koncerteket is szoktunk szervezni, bár a világjárvány nyilván a mi életünkbe is erősen beleszólt – sorolta.

Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke elmondta, gyakorlatilag a kezdetektől fennáll a kapcsolat a két szervezet között. Az intenzív programok és közös szemléletformálás körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdődött, de már korábban is támogatták őket jótékonysági akciókkal.

– Az éttermi étkezés számos nehézséget okozhat a látássérülteknek. Elég csak például egy büféasztal megközelítésére, az étlapon való tájékozódásra gondolni. Figyelnünk kell arra, hogyan ne okozzunk galibát a poharak megfogásánál: egy látássérült nem oldalról közelíti meg a poharat, nem tehet kaszáló mozdulatot, hanem – igaz, az etikettel szembemenve, de – felülről kell, hogy megfogja a poharat. Az ételeket pedig az óramutató járásával megegyezően kell lehelyezni egy látássérült elé.

Tapasztalatai szerint egyébként nagyon sokat változott a szemlélet az elmúlt években, sokkal elfogadóbb és segítőkészebb a többségi társadalom. De ebben a látássérülteknek is van feladata.

Mocsári László képgalériája

– Ha azt szeretnénk, hogy egy étterem személyzete segítsen nekünk, akkor előbb magunknak kell felvállalnunk azt, hogy látássérültek vagyunk; nem szabad szégyellni, és akár egy fehér bottal, akár egy kitűzővel jelezzük ezt, és merni kell segítséget kérni, például az ételek felolvasásában. Hála a szemléletformáló programoknak, a médiának, és a támogatóknak, az érdekvédelmi szervezetek munkájának, ma már hamarabb észreveszik ezeket a problémákat. Felolvassák a menüt, volt étterem, ahol ki is szedték nekünk az ételt, sőt a pincérek ki is viszik az asztalhoz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!