Ugrás a tartalomra

Lisztérzékenyek találkoztak

Létrehozva
Felhívni a figyelmet a betegségre, és az azzal élők gondjaira – ez volt a célja annak az információs napnak, amelyet a lisztérzékenyek országos érdekképviseletének helyi szervezete tartott az egyik miskolci hipermarketben.

Kifli, kenyér, zsömle – mindennapi, alapvető élelmiszerek szinte mindannyiunk számára. Szinte, vannak ugyanis olyanok, akinek kifejezetten ártanak ezek a pékáruk. Õk a lisztérzékenyek.
A betegeknek az árpát, a rozst, a búzát és a kölest betegsége miatt teljes egészében ki kell zárniuk az étrendjéből, ezek helyett főleg kukoricát, burgonyát és rizst fogyasztanak. A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete a betegségben szenvedők világnapján éppen arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon legalább százezren szenvednek ebben a kórban, segítséget, támogatást viszont nem igazán kapnak.
Przetacznikné Szuhai Judit, az érdekképviselet miskolci csoportvezetője szerint Borsod megyében százötven, a szervezet által is nyilvántartott lisztérzékeny él, azok viszont akik még nem regisztráltatták magukat, vagy nem is tudnak betegségükről, jóval többen vannak. Az egyesület nekik is igyekszik segíteni, nemcsak a mostani kitelepüléssel, hanem a Semmelweis kórház kultúrtermében minden hónap első péntekén megrendezett találkozókkal is, amelyeken a betegek tanácsokat kaphatnak a kenyérsütéssel és a lisztérzékeny-étrend kialakításával kapcsolatban is.
petruskó