Ugrás a tartalomra

Borsodban hat fertőzött van – de lehet, nem is itt kezelik őket

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 01. szerda 18:24
A hivatalos kormányzati oldalon hat megyénkbeli fertőzöttről írnak. Miskolc önkormányzata erről nem kap hivatalos értesítést, csak a házi karanténban lévőkről.

Miskolc önkormányzatának nincs tudomása arról, hogy öt újabb beteg lenne” – tájékoztatta szerkesztőségünket a városháza. Emlékeztettek, a kormányhivataltól csak a házi karanténban lévők számáról kapnak adatot, a betegek számáról csak a kormányzati operatív törzs adhat tájékoztatást.

Megkerestük a kormányzati operatív törzset, levélben arról érdeklődtünk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6 fertőzött hol élhet életvitelszerűen? Egyelőre nem kaptunk választ kérdésünkre.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint több betegnél lehetséges, hogy bár Budapesten kezelik őket, de valószínű, hogy állandó lakhelyük megyénk valamelyik városába, településére van bejelentve.

A koronavirus.gov.hu oldalon kedd éjszaka tették nyilvánossá egy statikus térképen, hogy megyékre bontva hol és mennyi igazolt koronavírus-fertőzött található. (Magyarországon eddig semmilyen részletes adatot nem közöltek a járványról, csak a fertőzöttek állampolgárságáról számoltak be.) A honlapon közzétett információk szerint már minden megyében van koronavírusos beteg. A legtöbb fertőzöttet keddig Budapesten (232 ember) találták, amelyet Pest megye (98 ember) követ. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 6-an fertőződtek meg. A legkevesebb fertőzött Heves (3 ember) és Békés megyében (3 ember) van.

Ha megnézzük az adatokat lakosságszám-arányosan (a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma szerint), abból is kitűnik, hogy mennyivel magasabb a koronavírus elterjedése Budapesten, mint az ország többi részén. A százezer lakosra jutó fertőzöttek száma a főváros mellett Pest, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében haladja meg az 5-öt, Heves mellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében viszont az 1-et sem éri el.

Ezzel jelenleg a legjobb statisztika eredményt mutatja a régió.

- kézfertőtlenítés,

- kijárási korlátozás betartása,

- külföldiek – külföldről érkezők felelőssége - házi karantén; etikai fontosság.

További hírek

Olvasnivaló