A Telex készítette a videót, amelyben látható, hogy az egyik budai étkezdében csúcsidőben – leszámítva persze a maszkokat – nagyjából olyan a hangulat, a kiszolgálás, és a tömeg, mint a járvány előtt. A Kacsa utcai menzára járnak enni a Külügyminisztériumból, és abból az irodaházból is, ahol az étkezde található. Az épületben olyan cégeknek vannak irodái, mint a Diákhitel Központ, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nemzeti Filmiroda, de itt székel Orbán Ráhel design ügynöksége, a Magyar Divat & Design Ügynökség is. De nem csak az irodaházban vagy a Külügyminisztériumban dolgozók ehetnek itt, hanem gyakorlatilag bárki, aki az utcáról esik be.
A Telex stábja is kipróbálta a helyi konyhát: "ennyi embert egymás mellett enni hónapok óta nem láttunk" - foglalták össza a tapasztalataikat. A látogatásról videót is készítettek.
Az üzemi étkezdékben nem hat a vírus?
Bár furcsának tűnhet a járvány alatt megszokott viszonyok tükrében, a felvételen látható étkezde teljesen szabályosan működik.
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal oldalán található dokumentum szerint ugyanis az
„e szolgáltatáscsoportba tartozáshoz nem szükséges az, hogy a munkahely, iskola stb. kedvezményesen nyújtsa az étkezési szolgáltatást a munkavállalók, diákok, stb. számára, és az sem, hogy ”zárt„ legyen az étkeztetés, azaz, hogy ott kizárólag a saját ”alkalmazottak„ étkezhessenek”.
A november 11-től életbe lépő korlátozásokkal az éttermeknek és szórakozóhelyeknek be kellett zárniuk - azóta legfeljebb házhoz szállíthatnak. Az üzemi étkezdék viszont nyitva maradhattak. Furcsa, hogy amíg az elhúzódó járvány egyre súlyosabban érinti a vendéglátó szektort, vannak olyan üzemi étkezdék, ahová bárki bemehet és fogyaszthat. ha oda bárki bemehet és helyben fogyaszthat? Kérdésünkre nem kaptunk semmilyen választ.
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal oldalán található dokumentum szerint ugyanis az
„e szolgáltatáscsoportba tartozáshoz nem szükséges az, hogy a munkahely, iskola stb. kedvezményesen nyújtsa az étkezési szolgáltatást a munkavállalók, diákok, stb. számára, és az sem, hogy ”zárt„ legyen az étkeztetés, azaz, hogy ott kizárólag a saját ”alkalmazottak„ étkezhessenek”.
Az étkezde munkatársa – aki kérte, hogy a neve ne szerepeljen – azt mondta a Telexnek, hogy ő maga sem lát logikát az éttermek bezárása mögött.
„Annyiban talán más egy üzemi étkezde, mint egy étterem, hogy mi alkoholt nem árulhatunk, szűk – négy órás – nyitvatartási idővel dolgozunk, és az étkezdében eltöltött átlagos idő kevesebb, mint 20 perc”
Hozzátette azt is, hogy vendégeik 95 százaléka az irodaház dolgozói.