Ugrás a tartalomra

Alpakákat sebesítettek meg, újabb kecskéket öltek meg vérengző ebek Baráthegyen

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. január 06. hétfő 16:37
Előbb szombatról vasárnapra virradó éjjel törtek be a vérebek a Baráthegyi Majorságba, ekkor hat vemhes kecskét terítettek le. Majd a kutyák ismét visszatértek vasárnap éjjel, és beásták magukat az alpakákhoz – a terápiás állatok életéért most is küzdenek. Újabb milliós kár érte a Szimbiózis Alapítványt, mondta el portálunknak Jakubinyi László.
Forrás: Baráthegyi Majorság

Alig néhány napja támadtak először kóbor kutyák a Baráthegyi Majorság kecskéire. Mint portálunk beszámolt róla, valóságos vérengzést rendeztek, akkor az állomány egyharmada pusztult el.

– Vasárnap reggelre újabb hat vemhes kecskét veszítettünk el, további hét pedig megsebesült a brutális támadás során – mondta a nyugalmát megőrizni igyekvő alapítványi vezető. Jakubinyi László azt mesélte, hogy vasárnap éjfél körül aztán megint nagy hangzavarra lettek figyelmesek a majorság karámjainál.

– Ugyanazok a kutyák portyáztak nálunk, mint a legutóbbi vérengzéskor. Beásták magukat a faajtó alatt is, a zárt istállóba, és megtámadták az alpakákat. Mindkettő súlyosan megsebesült, állatorvos segítségével próbáljuk megmenteni az életüket – tette hozzá.

A kecskék tetemeit hétfő reggel elszállították az állategészségügyi telep munkatársai. Újabb, mintegy 1,5 millió forintos kárról beszélhetünk, ha ne adj’ Isten az alpakák is elpusztulnának, akkor ez az összeg jelentős megemelkedik: egy ilyen terápiás állatot ugyanis 3 ezer euró fölötti áron lehet csak megvásárolni.

– Igyekszünk nem megijedni, az állatokat, most már a lovat és a szamarat is a játszóvárba zártuk be. Nem lenne szerencsés, ha a nagyobb testű állatokban is kárt tennének a kutyák – mondta Jakubinyi László.

Érdeklődésünkre hozzáfűzte azt is, hogy a majorság lakói közül az egyik autista fiatal reggel azt kérdezte tőle, hogy „Laci bácsi, ki fog minket megvédeni?”. – Lakóink közül többen sírtak, hiszen például az alpakákkal nagyon szoros kapcsolatban állnak. Viszont nagy erőről tettek tanúbizonyságot: segítettek a karámokat megerősíteni, a játszóvárban elpakoltak, hogy az állatok elférjenek, még biztonságosabb helyen legyenek – emelte ki.

Megtudtuk: a rendőrség háromszor volt kint a majorságban, az ebtartót is beazonosították, a rendőrjárőr járt is nála, felhívta az esetekre a figyelmét. A gazda újra elmondta, tehetetlen, a kutya a láncot is rendszeresen elszakítja, nagyon agresszív állat. – Éppen ezért vagyunk megijedve, hiszen bármelyik pillanatban, főleg éjszaka megjelenhet nálunk az állat. Az az igazság, hogy féltjük a fogyatékkal élő lakóinkat is. Nem kellene addig eljutni, amíg emberre támad a véreb… – mondta Jakubinyi László.

Már a korábbi támadás után is várták a támogatásokat, felajánlásokat. Mostanra közel 1 millió forint gyűlt össze, volt, aki 2 ezer forinttal segített, más százezres nagyságrendben adományozott. Egy építőipari cég pedig vaskapuval és faanyaggal támogatja őket.

A majorságnak összesen 44 kecskéje volt, amelynek mostanra a fele elpusztult. Így elesnek az úgynevezett anyakecske támogatástól is, amely egymillió forint körül van. Az állatok évente többezer liter tejet adtak, ez is kevesebb lesz, illetve elesik a gazdaság a kecskeszaporulattól is.

– 16 éve foglalkozunk állattartással, ezzel az állománnyal nem tudjuk azt a tejmennyiséget megtermelni, amiből sajtot készítünk. Számunkra ez a fogyatékos lakók foglalkoztatásának az alapja – mondja az alapítvány elnöke.

A rendőrség érdeklődésünkre megerősítette: a Diósgyőri rendőrőrs részéről intézkedtek az ügyben. Az ebtartási szabályok megszegése miatt feljelentés is érkezett hozzájuk. Az ügyet továbbították az ilyenkor eljáró megyei kormányhivatal és a városi jegyző felé.

A kecskeállományban most már több millió forintos kár keletkezett, a teljes kár azonban ennél is nagyobb lehet, hiszen a veszteség termeléskiesést okoz a gazdaságnak. Az új karám már épül, de pályázat híján saját erőből, saját ütemben építették eddig. Még körülbelül három millió forint kellene ahhoz, hogy befejezzék. A Szimbiózis Alapítvány számlaszáma: Erste 11600006–00000000–52057508.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!