Ugrás a tartalomra

„Amúgy” még meg is nyírnak – kávékülönlegességek a Városház téri Barber Shopban

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. április 29. hétfő 12:52
Miskolci kávézókat megszégyenítő kínálattal rukkolt elő a belváros egyik legfelkapottabb borbélyszalonja. Múlt pénteken bárki megkóstolhatta a sajátos törődéssel pörkölt és lefőzött nedűket. (Támogatott tartalom.)
Fotók: Osztie Tibor

Kevesen kapcsolnánk össze a haj- és szakálligazítást a minőségi koffeinbevitellel, ám ha belegondolunk: miért is ne volna alkalmazható a férfiak fej- és arcszőrzetének precíziós elrendezéséhez szükséges szakértelem a kávészemek kézi nyomású lefőzésénél?

Mondhatnánk tehát: nem történt más, mint hogy két, már hangzásában is megtévesztően hasonló „rokonszakma” egy légtérbe keveredett. Csakhogy a borbélyból baristává átvedlett Jantek Tamás ollói és borotvakései – a fejében legalábbis – mereven elkülönülnek kávéfőzőitől: utóbbira messze nem úgy tekint, mint vállalkozása elsődleges bevételi forrására.

A családbarát miliőjéről évek óta ismert üzlet italbárjánál az eredendően esztétikai beavatkozásra érkező vendégek már eddig is elfogyaszthatták várakoztató feketéjüket. A Barber Shop Miskolc tulajdonosa fél éve azonban elhatározta: kicsit sem kommersz üdítő-, limonadé-, tonik- és szörpkínálatuk nívójára húzza fel kávéválasztékukat.

Ahogy azt Tamás ottjártunkkor elmondta: bár számos külföldi barbershoptól nyer folyamatos inspirációt, mostani indíttatása legfőképp belülről jött. A cégvezető stábunknak hosszasan ecsetelte, mennyire nem mindegy, hogy a kávét meddig pörköljük – s az mennyit áll a polcon, hogy aztán annak ilyen vagy olyan esszenciáját csészénkbe töltsük.

A kérdés tehát, hogy miből mit és hogyan préselünk ki. Mint megtudtuk: Miskolcon aligha találunk olyan kávézót, ahol a pörkölés-frissesség-lefőzés „szentháromságának” olyan akkurátusan ágyaznának meg, mint náluk. A sötét és – idehaza kevésbé elterjedt – világos pörkölésű kávé öt hétnél tovább nem marad a pultjuk alatt. Így őrlőikben szigorúan csak és kizárólag a legüdébb szemek landolhatnak.

Filter- és szifonkávék, kézműves eszpresszó, matcha latte, chai latte és a kávé gyümölcsös zamatával áthatott, már-már teát idéző, enyhébb szíverősítők – na meg persze még megannyi, kézi nyomású géppel kinyert nedű. A Városház téri Barber Shop frissülő italkínálatáról ITT tudhatnak meg többet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!