Ugrás a tartalomra

Átadták Miskolc első földbe süllyesztett hulladéktárolóit

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. április 13. csütörtök 17:15
A kétszázmilliós kormányzati támogatásból megvalósult projekt keretén belül az Avas városrész öt helyszínén alakítottak ki földbe süllyesztett szigeteket, ahol szelektív hulladékgyűjtésre is van lehetőség.

Süllyesztett kukák avató ünnepség - Juhász Ákos képgalériája

Az Avas öt helyszínén alakítottak ki földbe süllyesztett hulladéktárolókat az elmúlt időszakban. A Klapka György utcán, a Középszer utcán, a Szilvás utcán, a Nyíri Dániel utcán, illetve a Felsőrúzsin körúton található létesítményeket csütörtökön adták át hivatalosan a város közösségének.

Az avatóünnepségen először Veres Pál, Miskolc polgármestere szólt, aki örömét fejezte ki, hogy a zöld, környezetbarát fejlesztéssel kapcsolatban egy politikától teljesen független összefogás valósult ki meg a városban.

Arccal a zöld felé

- Ez a fejlesztés az Avas városrész érdekében történt, a beruházás valóban huszonegyedik századi, és az egész közösség hasznára lesz. Miskolc önkormányzata egyébként is törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten csökkentse a működésből fakadó környezeti terhelést, emellett felhívjuk a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra. Sokszor halljuk azt, hogy utolsó órában vagyunk, hogy megőrizzük a Földet a következő generációnak. Én bízom benne, hogy ezzel a beruházással talán ehhez is hozzájárulhatunk – hangsúlyozta.

Fotók: Juhász Ákos

A városvezető hozzátette, az önkormányzat hosszú évek óta elkötelezett a környezetvédelem mellett, a Zöld Miskolc program keretében számos, ezt a cél szolgáló újítást vezetett be. „Ilyen volt korábban a villamosközlekedés fejlesztése, a CNG buszok beszerzése, az elektromos autóbuszok forgalomba állítása, csatlakozásunk a száz klímasemleges város európai programjához, de a komposztkeretek, és az energiatakarékos izzók osztása is” – sorolta Veres Pál, aki köszönetet mondott Csöbör Katalinnak (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselőjének, a projekt ötletgazdájának azért, hogy lobbizott a forrásért, amiből ez megvalósulhatott.

Mintaprojekt

- Számos városban láttam már hasonló, földbe süllyesztett hulladékgyűjtőt, legközelebb Miskolchoz a felvidéken, Szepsiben. Úgy gondoltam, hogy ha itt, a szomszédban meg tudták ezt valósítani, akkor nekünk is meg kell próbáljuk itt az Avason – mondta el Csöbör Katalin, aki emlékeztetett, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tavaly februárban jelentették be, hogy a kormányzat támogatja elképzelését, és megítéltek a megvalósításra mintegy kétszázmillió forintot.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a projektben közösen dolgoztak az önkormányzattal, aki a forrás biztosítása után nagy körültekintéssel választotta ki a mintaprojekt öt helyszínét. Kiemelte, bízik benne, hogy a hulladékszigetek használatbavétele után parkolóhelyek szabadulhatnak fel az Avason. „Remélem, hogy az új létesítményeket hamar megfogják kedvelni a helyiek, mint ahogyan abban is, hogy később a város más pontjain is tudunk kialakítani hasonló, földbe süllyesztett hulladéktárolókat” – mondta.

Többféle előny

Szarka Dénes (Velünk a Város), az 5-ös számú választókerület önkormányzati képviselő mérföldkőnek nevezte a beruházást, mint mondta, gyerekkora óta az Avason él, ezért pontosan tudja, hogy mekkora problémát okoz a területen a hulladékkezelés kérdése.

- A tárolók lehetővé teszik, hogy kulturáltabb, rendezettebb utcaképet alakítsunk ki, másrészt a földbe süllyesztett hulladéktárolók nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a rácsokkal körbevett felszíni konténerek. Az új rendszer a guberálás megszüntetésében is fontos mérföldkövet jelenthet, mert a hulladék a földalatti tárolóban teljesen elzártan gyűlik egészen addig, amíg a gyűjtőautókkal ki nem emelik – részletezte a politikus.

Mint mondta, a program része egy szemléletformáló kampány is, aminek szintén nagyon fontos szerepe van, hiszen önmagában a gyűjtőpontok kialakítása nem szünteti meg a szemetelés problémáját. „Bízom benne, hogy az új hulladéktárolók reménybeli tisztább környezete arra sarkallja majd a lakókat, hogy ne szemeteljenek” – tette hozzá.

Szemléletváltás szükséges

A szemléletformálás fontosságára hívta fel a figyelmet Barta Gábor (Fidesz-KDNP), a 3-as számú választókerület önkormányzati képviselője is. „A lehető legkorábban, már gyermekkorban el kell kezdeni ezt a folyamatot, nem követhetjük azt a tendenciát a hulladékkezeléssel kapcsolatban, ami korábban jellemző volt. Ezeken a szigeteken a szelektív hulladékgyűjtésre is van mód, és azt gondolom, hogyha minél több helyen teremtjük meg ennek a lehetőségét, már nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy megmentsük a Földet a következő generációnak is” – húzta alá.

Barta Gábor örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy körzetében, a Középszeren is kialakítottak egy szigetet. Hozzátette, az új létesítmény környezetében élők nagyon várták, lelkesen fogadták azt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!