Ugrás a tartalomra

Az oktatásért gyalogolnak Miskolctól Budapestig

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 02. hétfő 11:03
Nem tétlenkednek a pedagógusok, újév első napjaiban, még a téli szünet alatt igyekeznek magukra vonni a közvélemény figyelmét. Január 2-án, hétfő reggel fél 8-kor a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól elindult a hatnapos „Tudásmenet az oktatásért!” című esemény.
Fotók: Pavel Bogolepov/Népszava

Folytatódnak a tiltakozások az oktatásban. Ezúttal egy Tudásmenetre keresztelt akcióval rukkoltak ki a szervezők, a több napos eseményt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom hirdette meg az év végén.

- Az akció célja, hogy hat nap alatt, szombatra a résztvevők a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumból a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig gyalogoljanak el - tudtuk meg Pilz Olivértől, a miskolci gimnázium tanárától.

Az indulásnál mások mellett jelen volt a Pedagógusok Szakszervezetének több vezetője, Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor, a Tanítanék Mozgalomtól részéről Pilz Olivér. Elmondása szerint legalább ötvenen lehettek, molinójukon a „holnap ki fog tanítani?” kérdést lehetett olvasni.

Miskolcról Harsány felé vették az irányt, az össztáv körülbelül 180 kilométer, a menethez csatlakozók mindennap körülbelül 30 kilométert fognak gyalogolni. A tudásmenet lényege, hogy a szervezők az eseménnyel felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára. Az esemény Facebook-oldalán azt írják, hogy délutánonként beszélgetéseket, fórumokat fognak szervezni. A menetbe bárhol be lehet csatlakozni rövidebb távokra is. A közös gyaloglás mindennap reggel 7:30-kor indul az adott városból.

- Finoman szólva sincs rend a magyar közoktatásban, sőt mondhatjuk, hogy válságos a helyzet. De ezt nem szabad leegyszerűsíteni egy bérkövetelésre, hiszen egyebek mellett a gyerekek túlterheltsége, a korszerűtlen tananyag szintén problémát jelent - húzta alá Pilz Olivér, hozzátéve: szeretnék, hogy a közvélemény továbbra is figyelemmel kísérje a tanárok ügyének alakulását.

"Minél többen vannak mögöttünk, annál valószínűbb, hogy sikert, változást tudunk elérni" - emelte ki.

A menet kezdő és végpontja nem véletlen: a Miskolci Herman Ottó Gimnázium a vidéki tiltakozások egyik leghangosabb intézményének számít, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedig az első iskola volt, ahonnan kirúgtak tanárokat még szeptember végén.

A tanárok, diákok, szülők régóta azért tiltakoznak, mert a kormány nem veszi figyelembe a kilenc pontos követelésüket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!