Ugrás a tartalomra

Az önkéntest belső láng élteti – most díjazták hármukat

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 07. hétfő 15:53
Idén először keresték az év önkénteseit megyénkben. A beérkezett jelöléseket három fős bizottság bírálta el. Az Év Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkéntese díjakat szombaton adták át.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

December 5-e az önkéntesség nemzetközi világnapja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház ebben az évben először hirdette meg az Év Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkéntese díjat. Szervezetektől, magánszemélyektől vártak jelöléseket az elismerésre.

Jernei Péter irodavezető elmondta, a szervezet egyik fő tevékenysége az önkéntesség támogatása és népszerűsítése. – Nagyon meglepett minket a szép számú jelölés: több mint harminc érkezett be. Nem lehet tudni pontosan, hogy országosan vagy akár a megyében mennyi önkéntes tevékenykedik nap, mint nap. De az biztos, hogy ha munkájukat pénzben lehetne mérni, akkor az nagyon sokat tenne hozzá a magyarországi GDP-hez – mondta, majd nevesítette, egy-két százalékot. – Az önkéntesek százötven százalékos energiával dolgoznak.

Buday Barnabás evangélikus esperes volt az egyik zsűritag. – Csak arra tudtunk hagyatkozni, ami a méltatásban le volt írva, ez azonban nem elegendő. Nagyon nehéz minősíteni a különböző mennyiségű önkéntes munkát. A díj azonban mindenképpen ráirányítja a figyelmet az önkéntességre, ami pedig nagyon fontos. Az önkéntesség ugyanis egy olyan erő, ami nem külső hatásra fogalmazódik meg az emberben.

A három díjazott három különböző, szociális, kulturális  és fiatal generációt segítő területen dolgozik. Horváth Györgyné úgy érzi, minden önkéntes megérdemli a díjat. – Az otthonsegítő szolgálat 2012-ben alakult meg, azóta vagyok tagja. Nekem az öt unokám már nagyobb, de maradt bennem vágy arra, hogy törődjek a gyerekekkel. Nyugdíjas könyvelőként időm is van, így döntöttem, hogy a munka mellett ezzel is foglalkozom. Családoknál töltök hetente egyszer vagy kétszer három-négy órát. Rendezvényekre pedig játékokat viszünk ki a gyerekeknek.

Díjazták még Szabó Kittit Nekézsenyből és Horváth Gábornét Felsőnyárádról. További zsűritag Madaras Péter, a Cine-Fest programigazgatója és Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója volt.

További hírek

Olvasnivaló