Ugrás a tartalomra

Barcogás után tévedhetett a belvárosba a szarvasbika

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 01. hétfő 10:55
Ez magyarázná békés, semmivel nem törődő viselkedését.

Mintha csak egy mérsékeltégövi szafarin lennénk: olvasóink a lehúzott kocsiablakból nyugodtan fel tudták venni a telefon kamerájával, amint egy dámszarvasbika békésen sétálgat Miskolc belvárosában, Kis-Hunyad utcai szerkesztőségünk közelében.

Megkerestük a Miskolc Állatkert szakértőjét, hogy magyarázatot találjunk arra, mit keresett egy újabb vad a betondzsungel közepén, miért maradt mégis nyugodt az emberek között – és miért viselkedtek helyesen az állatot tisztes távolból figyelő miskolciak?

– Ha eszünkbe véssük, hogy a Föld néhány milliárd éves történetében ők voltak itt előbb, nem pedig az ember, akkor talán nem is annyira meglepő és különös, hogy egy dámszarvasbika megjelent Miskolcon – mutat rá Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményi vezetője.

Hozzáteszi, bár a történetet nem ismeri részleteiben, de a „látogatás” véleménye szerint összefüggésben állhat azzal, hogy október a párzási időszaka ennek a fajnak. A barcogás végén járnak.

– Na most két lehetőség merül fel. Vagy az lehet, hogy a kamerára vett bika szerencsésen tehénhez jutott, és „feladatát” elvégezve elhagyta a tehenek csapatát, majd önálló életet akart kezdeni a következő 11 hónapra. A másik lehetőség, hogy nem jutott neki tehén, és még próbálkozott volna, hátha talál ivarzó tehenet. Ilyenkor nagyobb a mozgás az élőhelyek között – magyarázza Veress Tamás.

A szarvasbikát egyébként a Szentpéteri kapui temetőben többen is látták, a szakértő szerint nagyon helyesen viselkedtek azok, akik nem közelítették meg az állatot.

– Nyugodtnak, békésnek kell maradni ilyenkor, nem szabad zavarni a vadat. De ne is közelítsünk hozzá, mert megijedhet, támadásnak veheti, és bizony egy szarvasagancs igen komoly fegyver lehet, ha sarokba szorítva érzi magát! – figyelmeztet a gyűjteményi vezető, aki érdeklődésünkre elmondja azt is, hogy ha valaki vadat lát lakott területen, akkor a 112-es számon a rendőrséget, vagy az állatkertet hívják. Ők aztán értesítik az illetékes vadásztársaságot, abban az esetben, ha vadászható fajról van szó. Így történt most is. A szarvasbikát végül kilőtték. Úgy tudjuk, a temetőben lévő nagy tömeg miatt látták ezt a megoldást a legjobbnak…

(A külső kép illusztráció)

Programok

Jelenleg nincsenek programok!