Ugrás a tartalomra

Béres Attila: a vírus talán a legsikeresebb évadunkat törte derékba

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 03. csütörtök 08:54
Kihívásokkal, próbákkal és abszurd pillanatokkal tarkított a színház jelenlegi élete.
Fotó: Éder Vera

Az újból bevezetett veszélyhelyzet intézkedései mindenki hétköznapját megváltoztatták kisebb-nagyobb mértékben. Ki mit csinál jelenleg? Mennyiben változtatta meg a pandémia a mindennapi életet? Lehet-e optimista szemlélettel állni az aktuális helyzethez?

- Ha lehet így fogalmazni, ebben a nagyon nehéz helyzetben is volt némi szerencsénk: sikerült még megtartani a SzentivánéjiÁ premierjét – fogalmazott Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

– Szombaton bemutattuk a darabot, rá következő héten bejelentették a korlátozásokat. A színházban – a szabályok szerint – a közösségforgalmi tereket kellett bezárni, magyarán a közönség nem jöhet be, nem tarthatunk előadásokat. A próbák folynak tovább: elkezdődtek az új darabnak, a Producereknek a munkái. Mivel a kijárási tilalmat is be kell tartani, így a szokásos színházi próbarend átalakult. Ez a teljes színházat érinti, mind az énekkart, mind a balettkart, mind a színészeket, akik szerepelnek ebben a nagyszabású Brodway musicalben. Január elejére terveztük a bemutatót. Nyilván ez függ az aktuális szabályozásoktól is: ha nem tudjuk a tervezett időpontban bemutatni, akkor „dobozba tesszük”, és elkezdjük a Hermelin előadás próbáit. Arra készülünk tehát, hogy folyamatos munkával készítsük elő az előadásokat, így, amikor nyitni tudunk majd, lesz számos bemutatható produkció. Bízom benne, hogy a bőség zavarával küzdenek majd a miskolci színházszeretők.

A szigorítások ennek ellenére jelentősen befolyásolják a munkát.

- A színház mégiscsak a szó, a gondolat és a test kapcsolata. Nehéz most például egy szerelmes jelenetet próbálni, az előírásnak megfelelően maszkban, másfél méter távolságot megtartva. A próbafolyamat tehát jelenleg intenzitásában 45 százalékon folyik, tartalmában azonban ez az adat 120 százalék szerintem.

Kettétört évad

- A vírus a legsikeresebb évadunkat – talán mondhatom ezt – törte derékba. Az a folyamat, ami elindult öt és fél évvel ezelőtt a társulat fiatalításával, összeszoktatásával, a Miskolci Balettel, tehát a színház új irányvonalra állításával, felívelő pályára helyezett minket - ekkor jött a koronavírus.

Nem a színház időszaka

- Január végétől kezdve töltöm a második ciklusomat a színház élén, ez az időszak azóta pedig másról sem szól, mint a pandémiáról és a túlélésről. Nagyon nehéz az, hogy egy sikerre éhes, a sikert már országos szinten is megtapasztaló társulat dolgozik, küzd, de valahogy mégsem a művészet és a színház időszaka ez; az igazi megmutatkozás az erőfeszítések ellenére is elmarad. Igazgatóként tehát iszonyatosan nehezen élem meg, hogy nem tudjuk azt a munkát folytatni, amit az elmúlt években sikeresen csináltunk. A legfontosabb azonban az egészség és az, hogy képesek legyünk felszínen maradni.

Talpon kell maradni

- Az embernek van egy megszokott munkamódszere, ami fokozottan megmutatkozik a próbák során. Ennek jelenleg gátat vetnek a szabályozások. Azt hiszem, most az a feladat, hogy az adott helyzet mellett is talpon maradjunk. Iszonyatos felszabadulás lesz, ha véget ér majd ez az egész, hiszen a vírus miatt rengeteg elfojtott tehetség és kreativitás ragadt bent most a társulatban.

A körülmények számos abszurd pillanatot szültek.

- A napokban próbáltuk az énekkarral a Producerek első jelenetét: egy színházból kitódul egy seregnyi elégedetlen néző, akik nagy csoportban énekelve mesélik egymás közt, hogy milyen rossz előadást láttak. Ezt a jelenetet kezdtük el úgy próbálni, hogy igyekeztünk az előírt távolságot megtartani, ráadásul maszkban voltak a szereplők. Kiderült, hogy a maszk nem csak a vírust képes visszatartani, hanem az énekhangot is. Abszurdan komikus helyzet volt, mégis muszáj csinálni, hiszen arra kell fókuszálnunk, hogy akkor, amikor vége lesz ennek a helyzetnek, legyen készen több új darab.

Béres Attila úgy érzi, iszonyatosan erős visszajelzést, megerősítést kaptak a nézőktől.

- Amikor még – bizonyos korlátozások mellett – lehetett látogatni a színházat, rengetegen eljöttek megnézni minket, úgy is, hogy tulajdonképp nem hirdettünk bérletet. Hatalmas szeretettel ünnepelték előadás végén a színészeket.

Fókuszban a jövő

- A művészeti tanáccsal pont a napokban kezdtük el tervezni az új évadot. Reméljük, hogy a járványhelyzet jövő év elején enyhül, így visszatérnek a dolgok a szokott medrükbe. Éppen ezért úgy tervezzük az évadot, ahogy azt a nézők megszokhatták az utóbbi öt évben. Ugyanazzal az előadásszámmal, 12-14 premierrel számolunk. Újra lesz bérlet is. Bízunk benne, hogy a 2021-2022-es évad már a normális életmenet szerint zajlik majd. Mi erre készülünk.

További hírek

Olvasnivaló