Ugrás a tartalomra

Bizakodva tekintenek a jövő évre a Szimbiózis Alapítványnál

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 19. hétfő 13:05
Az év végi hajrában adományokból befolyt összeg lehetővé tesz majd olyan beruházásokat, amelyek a jövőben az energia- és költséghatékony működést biztosítják.  
Grafika: Szimbiózis Alapítvány

Az elmúlt hónapokban 28,5 millió forint gyűlt össze a szervezet bankszámláján, melyet nagylelkű adományozók támogatásként küldtek. Emellett 3,8 millió forint folyt be különböző eszközök és állatok értékesítéséből. Az adományok lehetővé teszik azt, hogy a decemberi és januári megemelkedett gázszámlákat kifizessék és elindítsák azokat a beruházásokat, amelyek várhatóan februártól már költségmegtakarítást eredményeznek – tudtuk meg az alapítványtól. 

„Hihetetlen jó érzés megtapasztalni azt az összefogást, ami az elmúlt hetekben kibontakozott. Cégek és magánszemélyek egyaránt adományoztak alapítványunknak. Volt, aki kétezer forintot küldött, más 500 ezer forintot, de a legapróbb segítség is számít, és végtelenül hálásak vagyunk érte. Az utalás mellé egy-egy üzenet is írtak, ami külön szívet melengető. Például, hogy fontos munkát végzünk, ne adjuk fel, vagy éppen azt, hogy tőlünk jobb a világ” – mondta Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította. Az áremelkedés több mint 74 millió forint többletkiadást jelent, emiatt pedig drasztikus lépésekre kényszerült a szervezet. Fatüzelésű kazánokat és cserépkályhát építettek be több épületükbe is. Időszakosan bezárt a Baráthegyi panzió és a lekvárüzem, kapacitást csökkentettek a sajtmanufaktúrában, szünetelnek a turisztikai szolgáltatások, összeköltöztek egységek, eszköz- és állatállományuk egy részét is értékesítették.

Az eddig befolyt összegekből újraindulhattak az iskolajáratok is, így a fogyatékossággal élő gyerekek egy nap kihagyással ismét eljuthatnak az otthonunkból az iskolába és onnan haza, vidéki településekről a megyeszékhelyre. A szolgáltatást így januárban is tudja biztosítani a rászoruló gyerekeknek az alapítvány.

A Szent Mihály Házban elindult az alternatív faelgázosító kazánház gépészeti munkája, kedden érkezik a kazán, így hamarosan itt beindulhat a fatüzelés. A Baráthegyi Lakóotthon kazánházának falai már állnak és megérkezett a faelgázosító kazán is. Várhatóan itt január közepén indulhat a fatüzelés. A Fűzfás Házban és a Forgács utcán található telephelyükön a műszaki előkészületek már elindultak. A Forgács utcai Habilitációs Központ lakóotthoni rész tetőterét adományként leszigetelték, és a külső szigetelés is hamarosan megkezdődik. A Váltó utcai Nappali Intézmény tetőszigetelése is szervezés alatt áll, december 21-én, azaz szerdán érkezik a padláshoz a födémszigetelés. Az itteni munkákhoz január elejére sok önkéntes segítő kézre lesz szüksége az alapítványnak – tették közzé. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!