Ugrás a tartalomra

Borútjaink az Avason - új kiadványt mutattak be a Margit pincében

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. április 22. szombat 10:00
Egy jó hangulatú könyvbemutatón tárták a miskolciak elé az Avasi Értéktár sorozat tizennyolcadik számát péntek délután a Nagy-Avas Alsó során található Margit pincében.
Fotók: Juhász Ákos

A 30 oldalas, korabeli képekkel és a legutóbbi boros rendezvényeken készült fotókkal gazdagon tarkított kiadványban Kapusi Krisztián az avasi pincesorok utcáiról ír, Spóner Péter az avasi szabadtéri színpad tervét eleveníti fel, valamint egy tanulmányban megemlékezik Szent-Gály Gyuláról, az „okos muzsikusról” is. Offertáler-Havasi Béla „A miskolci bor a Felvidéken - és azon túl” címmel közöl egy írást, Jacsó Pál pedig folytatja sorozatát az Avasról mint enklávéról. Fecske Csabát is a szerzők között köszönthetjük, a költő ezúttal az emlékeit idézi fel az Avasról. Vajda Csilla az Avasi krónikák sorozatában ezúttal az Avasi Borút Egyesületről emlékezik meg személyesebb hangvételű írásában. Végül Tóth László a Miskolci Pincegazdák Dalárdájáról osztja meg gondolatait.

A kiadványsorozatot az idén 15 éves Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület adja ki. A felelős kiadó, Báthory Csongor a pénteki bemutató alkalmával megemlékezett az elnöksége alatt működő egyesület jubileumáról - mint mondta, az ünneplés gyakorlatilag egész évben kitart.

A kiadványt ezúttal is Darázs Richárd szerkesztette. Rövid köszöntőjében felidézte, hogy 2014 körül kezdődött a két egyesület együttműködése. Mint mondta, kezdetben nem fogalmazódott meg bennük, hogy az Avasi Értéktárból sorozat készüljön. Idővel azonban felismerték, hogy rengeteg, feldolgozásra, megjelentetésre váró anyaguk van, amit érdemes sorozatba rendezni.

- Ha nem visszük tovább, akkor is kereknek éreztük volna a történetet. Mivel azonban maximalisták vagyunk, így azt mondhatom: folytatni kellett a sorozatot, ami immár a tizennyolcadik kiadványnál jár - mondta, hozzátéve: a szerkesztésnél arra törekedtek már a kezdetektől, hogy magazinszerű tartalmat állítsanak elő, változatos írásokkal, rovatokkal, sok fotóval. Van, hogy régebbi szövegek utánközlése is szerepel a kiadványban.

- Nagy érdeme azonban a sorozatnak, hogy újabb kutatások eredményei is helyet kapnak benne muzeológusok, régészek, történészek tollából - tette hozzá Darázs Richárd.

Jacsó Pál írta ezúttal a köszöntőt a kiadványba, de - mint említettük - folytatta enklávé-sorozatát is, ami immár a tizedik állomásához ért. A hegygazda az összefogást hirdette meg, rámutatva arra, hogy bár mint a borok, az emberek is különbözőek, más-más értékekkel és habitussal, de ha elfogadjuk egymást olyannak, amilyen, akkor az „ízek” pompásan kiegészítik egymást.

- Úgy érzem, hogy az avasi pincetulajdonosok közössége ma már más, mint évekkel ezelőtt; valóban egy olyan közösség, ami valóban összefogja a tagjait. Akár jól felfogott érdekük, akár a kölcsönös szimpátia, barátság okán, vagy a csak hegy szelleme miatt - fogalmazott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!